Ευρεία νίκη φαίνεται πως θα καταγάγει η Νέα Δημοκρατία εάν επιβεβαιωθεί το διακαναλικό exit poll και ήδη με βάση την εκτίμηση εδρών μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρώτη εικόνα για το εάν και κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 89, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 36, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 15 και η ΜέΡΑ25 12. Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί θα μπορούσε δυνητικά να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 161 έδρες.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να συγκυβερνήσει μόνο με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αφού Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση αθροίζουν 140 έδρες.

Εάν από την άλλη πλευρά επιχειρούσε να συγκυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το Μέρα25 δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αθροίζουν συνολικά 137 έδρες. Χρειάζεται ένα ακόμη κόμμα, είτε το ΚΚΕ ή την Ελληνική Λύση, πράγματα απίθανο. Εννοείται πως δεν μπορεί να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφού μαζί έχουν μόλις 125 έδρες και θα μπορούσαν να ενεργοποιηθεί μονάχα ένα σενάριο κυβέρνησης ανοχής, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα.

Αποτελέσματα – Εκλογές 2023: Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων