Οι κάλπες έχουν ανοίξει από το πρωί και φέτος ψηφίζουν και όσοι είναι 17 ετών, με το υπουργείο Εσωτερικών να υπολογίζει ότι οι φετινές εκλογές είναι οι πρώτες για σχεδόν 400.000 άτομα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star, 438.000 άτομα είναι μεταξύ 17 και 21 ετών από το σύνολο των ψηφοφόρων, ενώ οι 100.000 είναι μαθητές Λυκείου.

Νεαροί που μίλησαν στην κάμερα του δελτίου ανέφεραν πως «αισθάνομαι ότι έχω μεγαλώσει τώρα λίγο» και πως «ψήφισα αυτό που διάλεξα μόνος μου».

Υπενθυμίζεται, ότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.