Ως μια ευκαιρία να συνεισφέρει στην προσπάθεια για το κοινό καλό, για «κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και παιδεία χωρίς διακρίσεις» βλέπει τη συμμετοχή της ως υποψήφια βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η ειδικός ψυχικής υγείας, παιδαγωγός και γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, Ράνια Θρασκιά. Όπως τονίζει παραχωρώντας συνέντευξη στο Newsbeast, από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώθηκε ή άποψή της ότι είχε να κάνει με έναν έντιμο άνθρωπο και έναν πολιτικό «με καθαρή ματιά και δομημένη σκέψη».

Παράλληλα εκφράζει τη σιγουριά της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, κάτι το οποίο εισπράττει καθημερινά, ενώ μιλά επίσης για τον τρόπο που διεξάγεται στις μέρες μας ο προεκλογικός αγώνας, τους τομείς στους οποίους είναι έτοιμη να προσφέρει εάν εκλεγεί, για το όραμα που έχει ώστε να αναβαθμιστεί η Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και για τη σημερινή της επαγγελματική ενασχόληση με το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης.

Ακολουθεί η συνέντευξη της κυρίας Θρασκιά στο Newsbeast.

– Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε στον στίβο της πολιτικής ως υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α’ Θεσσαλονίκης;

Η συμμετοχή μου στο πολιτικό στίβο, είναι αποτέλεσμα της τιμητικής πρότασης που μου έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώθω ότι είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεισφέρω στην προσπάθεια για το κοινό καλό, για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αποδοχή, ενσυναίσθηση και παιδεία χωρίς διακρίσεις. Να κοιτάξω μπροστά. Με ευαισθησία και λογική, όπως λέμε και στο σύνθημα της υποψηφιότητας μου.

– Τι σας κέρδισε στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πείτε ότι θα συμπορευτείτε μαζί του;

Από την πρώτη στιγμή της συνάντησης μας, επιβεβαιώθηκε η άποψη που είχα σχηματίσει ως πολίτης, ότι έχω να κάνω με έναν έντιμο άνθρωπο και έναν πολιτικό με καθαρή ματιά και δομημένη σκέψη. Είμαστε δύο άτομα της ίδιας γενιάς με κοινές αγωνίες και κοινό όραμα για δικαιοσύνη παντού.

– Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτό εισπράττουμε καθημερινά από τον κόσμο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή και αυτή είναι η εκτίμηση μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα κόμμα που βασίζεται σε ισχυρές αρχές προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και έχει αποδείξει τη δέσμευσή του να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών. Εργάζεται σκληρά για την προώθηση πολιτικών που ευνοούν την εργατική τάξη, τις ευάλωτες ομάδες και την κοινωνική συνοχή. Παλεύει καθημερινά για την ανατροπή των αδικιών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

– Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως πρέπει να γίνεται σήμερα ο προεκλογικός αγώνας; Τα πάντα κρίνονται στη μάχη των social mediα;

Τα μέσα επικοινωνίας με τους πολίτες, πρέπει να είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι πολίτες για να επικοινωνούν. Άρα τα social media θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στην μάχη των εκλογών. Το ζητούμενο όμως είναι η ισορροπία και η αμεσότητα στην επικοινωνία. Όσο και αν τα κοινωνικά δίκτυα είναι ευρέως διαθέσιμα μέσα προβολής και επικοινωνίας, η άποψη μου είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επαφή με τους ανθρώπους την ώρα που τους κοιτάς στα μάτια.

– Σε περίπτωση που εκλεγείτε, πού θα ρίξετε κυρίως το βάρος, σε ποιους τομείς;

Ως ειδικός ψυχικής υγείας και παιδαγωγός, μπορώ να συνεισφέρω ουσιαστικά με την εμπειρία και τις γνώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της παιδείας, της ψυχικής υγείας και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής. Θέλω να φέρω στην πολιτική ζωή του τόπου μας, την φροντίδα για τον άνθρωπο και να μοιραστώ την βαθιά μου ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αποδοχή, ενσυναίσθηση και παιδεία χωρίς διακρίσεις.

– Το ευρύ κοινό σας γνώρισε μέσα από τον τηλεοπτικό φακό, ωστόσο στην πορεία έχετε εξελιχθεί θέτοντας πλέον στο επίκεντρο το κομμάτι της ψυχολογίας που έχετε άλλωστε σπουδάσει κιόλας. Θέλετε να μας πείτε με τι ακριβώς ασχολείστε σήμερα;

Είμαι περήφανη για την πολύχρονη σταδιοδρομία μου στην τηλεόραση για πάνω από 20 χρόνια. Συνεχίζω να κρατάω ανοιχτό αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας με τους τηλεθεατές και με την νέα μου ιδιότητα ως σύμβουλος ψυχικής υγείας μέσα από τις αντίστοιχες στήλες εκπομπών. Φέτος συζητάμε για τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, με την Ελένη Μενεγάκη. Εδώ και έξι χρόνια, δημιούργησα με αγάπη και αίσθημα ευθύνης, το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης Ράνια Θρασκιά, στο οποίο εργάζομαι ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Οικογενειακή Σύμβουλος. Σήμερα στο Κέντρο Εξέλιξης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξαιρετικοί επιστήμονες, όπου καθημερινά ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για την συναισθηματική φροντίδα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται.

– Έχετε δηλώσει πως ένα πράγμα ψάχνουμε όλοι, την ευτυχία. Με ποιον τρόπο μπορούμε να την έχουμε;

Μπορούμε να την έχουμε με την αποδοχή και τη φροντίδα του εαυτού μας. Ζώντας συμβατά με την αλήθεια μας. Η αγάπη και η συνειδητότητα είναι το βασικό συστατικό της ευτυχία. Να ζούμε δηλαδή στο εδώ και τώρα με χαρά! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ράνια Θρασκιά

– Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να υπάρχει ποσόστωση όσων αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή μήπως το συγκεκριμένο μέτρο είναι από μόνο του είναι αναχρονιστικό και υποτιμητικό για τις γυναίκες;

Θα ήθελα να ζήσω σε μία εποχή που θεωρείται αυτονόητη η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών τόσο στην πολιτική όσο και σε κάθε νευραλγική θέση λήψης αποφάσεων. Οραματίζομαι ένα μέλλον που συνδιαμορφώνεται από όλα τα φύλλα και που το μοναδικό κριτήριο για την εξέλιξη, πρόοδο και επαγγελματική ανέλιξη των ανθρώπων είναι οι γνώσεις, τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους.

– Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και με ποιον τρόπο θα συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς είναι πλέον γνωστή για τα έργα που ΔΕΝ έχουν γίνει! Από τις κούφιες υποσχέσεις της υποθαλάσσιας οδού μέχρι την πρόσφατη συνεχιζόμενη καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, οι κάτοικοι της Α’ Θεσσαλονίκης, βιώνουν συνεχή υποβάθμιση του τρόπου ζωής τους. Η πόλη μοιάζει παρατημένη σε όλα τα επίπεδα.

Η ανεργία και η οικονομική ανασφάλεια, η κοινωνική ανισότητα και η βία, δημόσια έργα που εκκρεμούν για 10ετίες, ένα λιμάνι που υπολειτουργεί, δίνουν την εικόνα και το μήνυμα μίας πόλης που βιώνει την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία.

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να στηρίζεται αποκλειστικά στην διάθεση των πολιτών της, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στους νέους και στους φοιτητές της, που δίνουν χρώμα στην πόλη και την κάνουν, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, να ανθίζει ακόμα.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν πολιτισμικό φάρο και να γίνει μία δημοφιλής τουριστική επιλογή. Πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στις καρδιές των κατοίκων της, των Ελλήνων αλλά και των ανθρώπων όλου του κόσμου. Στα μάτια μου είναι η ομορφότερη πόλη του πλανήτη και θα κάνω ότι περνάει από χέρι μου για να τη δουν και όλοι οι άνθρωποι έτσι.