Τον άλλο δρόμο για την έκδοση ευρωομολόγου επιλέγει ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητώντας τώρα υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του ανάμεσα στους πολίτες της Ευρώπης.

Και ενώ αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η ανακοίνωση της επιτροπής που ανέλαβε τη συγκέντρωση ενός εκατ. υπογραφών δεν ήταν παρά μια κίνηση εσωκομματικού ενδιαφέροντος, οι καλά γνωρίζοντες εξηγούσαν τα πραγματικά κίνητρα του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή θα καταφέρει να ενεργοποιήσει αρκετές δυνάμεις εκτός και εντός Ελλάδας που προκρίνουν τη λύση του ευρωομολόγου και θα αναγκάσει τις ισχυρές ηγεσίες της Ευρώπης να συζητήσουν ό,τι αρχικά αρνήθηκαν! Δεν είναι μόνον οι σοσιαλιστές, αλλά και οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι δεν απορρίπτουν την ιδέα.

Στην Ελλάδα, δε, τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της σχετικής «εκστρατείας», γεγονός που διευκολύνει την επιτροπή να αποκτήσει εγκαίρως εσωτερικούς συμμάχους. Ο στόχος είναι πολλαπλός και η απόφαση της επιτροπής είναι η πρότασή της για τη συλλογή υπογραφών εκτός από την Ελλάδα από τουλάχιστον άλλες έξι χώρες της Ευρώπης (για να υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα) να βασίζεται σε απολύτως τεκμηριωμένο πλαίσιο.

Το έχει αναλάβει η ομάδα υπό τη Βάσω Παπανδρέου και με τη συμμετοχή στελεχών με γνώση, πείρα και ισχυρό δίκτυο επαφών στην Ευρώπη και στα Κινήματα. Η ομάδα θα διευρυνθεί και από Ελληνες και ξένους επιστήμονες, τεχνοκράτες και πολιτικούς διεθνούς κύρους, ενώ ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά που θα συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής». Η «ομάδα του ευρωομολόγου» προχωρά στην ενεργοποίηση των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης.