Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση και με την πανεπιστημιακή αστυνομία κλήθηκε να απαντήσει στον έκτο γύρο ερωτήσεων του ντιμπέιτ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Το πιο εύκολο ερώτημα που μπορούσατε να κάνετε. Βεβαίως. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα στο ΕΚΠΑ για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω τι σημαίνει ανασφάλεια. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου στη Σίνα με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν.

Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Η ιδέα ότι βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο είναι όνειδος. Δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργούν το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και απευθύνονται σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο».

Στη συμπληρωματική της ερώτηση, η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, ρώτησε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 αν είναι ικανοποιημένος από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τον ίδιο να απαντά:

«Μιλάτε στον πιο φιλελεύθερο άνθρωπο που μπορεί να υπάρξει. Είμαι σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση ιδεών. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών. Όμως ΜΑΤ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το κλίμα που καλλιεργεί η Μητσοτάκη Α.Ε. την υπονομεύει ακόμα περισσότερο. Οι φοιτητές ξέρουν να προασπίσουν τη διακίνηση των ιδεών».