Εκτός εκλογικής διαδικασίας οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη με κατά πλειοψηφία απόφαση. Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (9-1) καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως η πρόσφατη διάταξη που τον έθεσε εκτός εκλογικής διαδικασίας ήταν αντισυνταγματική σε αντίθεση με την πλειοψηφία που τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας

Αντίθετα, κανονικά στις εκλογές το ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω της συνηγόρου του, σε δήλωσή του έκανε λόγο για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου» τόνισε.

«Τρέχει» στις εκλογές το «ΕΑΝ»

Οι αρεοπαγίτες έθεσαν εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα « Εθνικό Κόμμα Έλληνες» βάζοντας ωστόσο παράλληλα ομόφωνα «σφραγίδα» νομιμότητας σε εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 21ης Μαίουμεταξύ των οποίων και το «ΕΑΝ» του πρώην αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουν συνολικά 36 κόμματα και συνδυασμοί, ενώ εκτός εκλογικής μάχης τέθηκαν 14 υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με την απόφαση των 10 αρεοπαγιτών του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου στις εκλογές δε θα συμμετέχουν οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τις 200 υπογραφές που απαιτούνταν για τη συμμετοχή, αλλά και το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου που δεν κατάφερε να υποβάλλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος του εντός προθεσμίας.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) ΚΙΝΗΜΑ 21
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) ΚΟΤΕΣ
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι
1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ισχυρά από νωρίς το απόγευμα με αυστηρούς ελέγχους σε όσους εισέρχονταν στο κτίριο ενώ η πολυαναμενόμενη ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές έγινε στις 8 το βράδυ σε δημόσια συνεδρίαση.

Στις 6 το απόγευμα ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε πως «η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψήφιων αυτών, θα γίνει σήμερα, 2/5/2023, στις 20:00 στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1ος όροφος, ακροατήριο 102)» επισημαίνοντας πως «λόγω της χωρητικότητας του ακροατηρίου, 2 μόνο εκπρόσωποι από κάθε συνδυασμό μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο».