Το μήνυμα ότι «ο κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης για να σχηματιστεί κυβέρνηση νικητών» έστειλε ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, μέσα από συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ακραία παραδοξότητα, αυτός που θα χάσει τις εκλογές και δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, να κατηγορεί ως “κυβέρνηση ηττημένων” αυτούς που τον νίκησαν».

Μάλιστα, ανέφερε ότι στις εξορμήσεις του βλέπει «την ελπίδα για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μαζί με την ξεκάθαρη απογοήτευση των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υποστηρίζει ότι «το κλίμα γυρίζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, με επιταχυνόμενο ρυθμό μέσα στην Αριστερά, μετά το ιστορικό λάθος του ΓΓ του ΚΚΕ να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρότερη από αυτή του κ. Μητσοτάκη».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι οι πολίτες ξέρουν τι πέτυχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ποιος είναι εκείνος που «τους παίρνει τη ζωή, τους παίρνει τη φωνή, τους παίρνει το μέλλον» και πως όλα αυτά οι πολίτες και κυρίως οι νέοι «ζητούν και θα πάρουν πίσω, με τους αγώνες τους και με μια νέα προοδευτική-αριστερή κυβέρνηση που θα προκύψει μόνο και εάν έρθουν στις κάλπες να ψηφίσουν για τις ζωές τους». Στο ερώτημα με ποιες δυνάμεις μπορεί να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, απαντά: «Με όλες τις δυνάμεις με δημοκρατικό – προοδευτικό προσανατολισμό. Δεν φέραμε την απλή αναλογική για να κυβερνήσουμε μόνοι μας με αυτάρκεια και αλαζονεία, αλλά με συνεργασία και με απλωμένο χέρι συνεργασίας και προγραμματικής συνεννόησης με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις». Με την προϋπόθεση, υπογραμμίζει, «τα πέραν της ΝΔ δημοκρατικά και αριστερά κόμματα να ξεπερνούν το 47% και να μπορούν έτσι να έχουν πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Με το ΚΙΝΑΛ να αποκόπτει τους δεσμούς του με το νεοφιλελευθερισμό και τη ΝΔ. Με συμφωνημένο πρόγραμμα ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Με πρωθυπουργό, προφανώς, το νικητή των εκλογών τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και με πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης στα υπουργικά πόστα». Προσθέτει ότι «ο κ. Βαρουφάκης μόνο ως συνεγγυητής της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μέσα στους θεσμούς της ΕΕ και μέσα στο ευρώ θα μπορεί να συμμετάσχει και πιστεύω ότι τελικά θα το πράξει».

Ο τομεάρχης Παιδείας απαριθμεί δέκα κεντρικές παρεμβάσεις από αυτές που θα εφαρμόσει στην εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών: κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από φέτος, κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια και τη διασφάλιση του Αυτοδιοίκητου, άμεσο διορισμό 5.000 εκπαιδευτικών, προκήρυξη θέσεων καθηγητών Πανεπιστημίων με στόχο τον διπλασιασμό τους μέχρι το τέλος της τετραετίας, 10% αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, κατάργηση της «τιμωρητικής αξιολόγησης».