«Το θέμα σήμερα δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Kontra Channel, προσθέτοντας ότι «το κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας σε αγοραστικής δύναμη είναι το χαμηλότερο μαζί με τη Βουλγαρία σε όλη την ΕΕ». Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και «επιτέθηκε» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται, αποφεύγει την συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ακολουθεί στρατηγική Τραμπ, ενώ προανήγγειλε ότι η Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χάσει 4 χρόνια», ότι «αυτή η τετραετία, παρότι για πρώτη φορά υπήρχαν πόροι να δαπανηθούν, πήγε πίσω τη χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε σε άλλες συνθήκες, είχε την δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 60 δισ. αλλά παρότι δαπανήθηκαν δεν υπήρξε πρόοδος και βελτίωση στην Υγεία, στην Παιδεία στο εισόδημα των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η χώρα να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της, τον μπούσουλά της, το όραμά της, ο στόχος είναι η μεσαία τάξη να μη ζει με κουπόνια. Σημείωσε ότι «ο ουσιαστικός εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία, για την επόμενη οκταετία θα πω εγώ, είναι ο στόχος της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μαζί με την Βουλγαρία. Ο στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη, όχι να γίνουμε Βουλγαρία ή Ρουμανία. Οι περισσότερες χώρες μας προσπέρασαν και εμείς πήγαμε προς τον πάτο. Εκεί μας έχει καταντήσει η περίοδος των μνημονίων και η πολιτική Μητσοτάκη. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

«Η ακρίβεια, λέει η κυβέρνηση είναι διεθνές φαινόμενο. Όμως η Ελλάδα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη, στην τιμή της ενέργειας, της βενζίνης αλλά όπως και στα σούπερ μάρκετ. Το ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας είναι 40% υποτιμημένο. Και αντί να συζητάμε αυτά, συζητάμε για τον Κασιδιάρη, τον Βαρουφάκη τον Βελόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Η μείωση τιμών μπορεί να γίνει με την μείωση του ΦΠΑ και με αύξηση των ελέγχων στην αγορά. Η διατήρηση του ΦΠΑ όταν ο πληθωρισμός τρέχει είναι ένα είδος κρατικής αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση είχε 4,5 δις ευρώ αύξηση εσόδων το 2022, είναι χρήματα που τα χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει επιδόματα που τελικά καταλήγουν ξανά στις εταιρείες. Μόνο στην Ελλάδα δεν είχαμε μείωση του ΦΠΑ. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα αλλά η αισχροκέρδεια είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί δεν πέφτει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης; Υπάρχει τρόπος να πέσουν οι τιμές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών να δοθεί ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα και στη μεσαία τάξη», πρόσθεσε.

Ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «υποκριτικά είπε ότι θα αυξηθεί ο μισθός αλλά ο ΟΟΣΑ μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε μείωση 7,5% το 2022. Το 2019-2022 είχαμε μείωση και του ονομαστικού μισθού και τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα αυξήσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Είναι σαν να λέει ο λύκος ότι θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα». Απέδωσε δε το πρόβλημα στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική Μητσοτάκη για αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους. Την ίδια στιγμή, που μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί, είπε, 15 μεγάλες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδοφορία 20ετίας».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει ένα ολιστικό πρόγραμμα που απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της χώρας. Σχολίασε ότι «ο κόσμος θέλει να μάθει τι έχουν να του πουν οι πολιτικές δυνάμεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και όχι για ανοησίες που εφευρίσκουν τα κομματικά επιτελεία για να βάζουν στην ατζέντα της συζήτησης και που δεν αφορούν κανένα».

«Το δικό μας είναι το πιο επεξεργασμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αντιπολίτευση. Δεσμευόμαστε από την πρώτη μέρα για κατώτατο μισθό 880 ευρώ, για ξεπάγωμα των τριετιών, θέσπιση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση και μετά να παραδώσουμε την δυνατότητα στους συλλογικούς εταίρους για διαπραγματεύσεις. Επίσης θα δοθούν 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια. Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, καταργούμε το έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη με το οποίο καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα του οκταώρου και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Θα είναι ένα πλαίσιο ανάσας με μείωση τιμών και αύξηση μισθών». Για το αν υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με την ΕΕ απάντησε: «Αυτά εφαρμόζονται σε μία σειρά χώρες γιατί όχι και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πάρει μία πρώτη ευκαιρία και όχι δεύτερη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Για τις συντάξεις είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «επαναφορά της 13ης σύνταξης και καταβολή των αναδρομικών. Θα δούμε αν θα τα δώσουμε μεμιάς ή με δόσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Θα δώσουμε και την δυνατότητα σε αυτούς που δεν πήραν το 7,5% λόγω της προσωπικής διαφοράς να πάρουν την αύξηση».

Κληθείς να σχολιάσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ανέφερε πως τα κόμματα συνηθίζουν να βάζουν προσωπικότητες και πως ενώ πριν από 4 χρόνια η ΝΔ είχε παρουσιάσει ένα «αξιόλογο ψηφοδέλτιο», τώρα «φαίνεται ότι εκλείπουν οι σοβαρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ». Πρόσθεσε ότι «μας αιφνιδίασε αρνητικά» καθώς, όπως είπε, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ συμμετέχουν «κομματικοί, πρόσωπα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση».

Συγκρίνοντας το με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «καθένας μπορεί να καταλάβει από την πρώτη ως την τελευταία θέση ποια είναι η ποιότητα των ανθρώπων, ποια είναι τα βαριά βιογραφικά, ποιοι είναι οι πραγματικά άριστοι και ποιοι οι επιτηδευμένα άριστοι». Είπε γενικότερα ότι η μεγάλη καινοτομία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα είναι ότι συμμετέχουν κατά 50% γυναίκες, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή», όπως επισήμανε.

«Επειδή δεν είμαι Ολυμπιακός δεν μπορώ να πάω στον Πειραιά;»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί επέλεξε (να είναι υποψήφιος) σε Σέρρες, Α’ Πειραιά και Δωδεκάνησα. Γνωστοποιώντας ουσιαστικά την υποψηφιότητα του σε αυτές τις τρεις περιφέρειες είπε ότι «ο κάθε επικεφαλής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τρεις περιφέρειες». Επισήμανε ότι η αιτιολόγηση για τα Δωδεκάνησα έγινε κατά την παρουσία του στην Κω. Τόνισε ότι κατεβαίνει στα Δωεδκάνησα για να τιμήσει τον αδικοχαμένο Νεκτάριο Σαντορινιό, «για να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί γι’ αυτόν», σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, πολύ σημαντικού πολιτικού για τον τόπο του και όχι μόνο, που έδωσε μάχες και είχε όραμα.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι άλλες δυο επιλογές έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα. Σχολίασε σχετικά με τις Σέρρες ότι είναι σαφής ο συμβολισμός: «δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κάστρα στην πολιτική. Θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι συντηρητικοί πολίτες που έχουν αγανακτήσει με τη συμπεριφορά εκπροσώπων του κόμματος που παραδοσιακά στηρίζουν, να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Α’ Πειραιά «είναι μια επιλογή που αφορά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια πόλη που έχει πολύ μεγάλη παράδοση και η Αριστερά και θέλουμε να έχουμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ένα λιμάνι που μπορεί να έχει πολύ σημαντική προοπτική και να συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου».

«Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είμαι Ολυμπιακός δεν μπορώ να πάω στην ‘Α Πειραιά», πρόσθεσε χιουμοριστικά, σημειώνοντας ότι «είμαι εκεί για να τιμήσω τον Πειραιά, την πόλη και την περιφέρεια και να αναδείξουμε μαζί τα προβλήματα και τις λύσεις».

Οι συνργασίες και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Για το θέμα των συνεργασιών και της κυβέρνησης συνεργασίας είπε: «Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Ζητάμε να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική». Σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε με χιούμορ λέγοντας «με ρωτάτε σαν είναι η μεγάλη δύναμη;» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Αλλά θα αξιολογηθεί και η επιθυμία των κομμάτων να ανταποκριθούν, η διαμόρφωση των συσχετισμών από την κάλπη θα καθορίσει και τις κινήσεις. Τώρα όλα τα κόμματα αποκρούουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πριν τις εκλογές και θέλουν ψήφους. Αλλά αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική, οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για το ποιος θα βγει πρώτος για να πάρει το μπόνους των 40 εδρών. Ρωτάτε εμάς συνεχώς αλλά κανείς δεν ρωτά τον κ. Μητσοτάκη: ποιος είναι ο στόχος σου να μας πας σε δεύτερη και σε τρίτη εκλογή, με ποιον θα συνεργαστείς; Η τακτική του κ. Μητσοτάκη ήταν τακτική διάλυσης, εκβιασμών διεμβολισμών των άλλων κομμμάτων. Πώς θα συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Με εμένα έχει διαφορές ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν τον παρακολουθούσα ούτε πήγα να διεμβολίσω».

Συνεχίζοντας είπε ότι από τους υπάρχοντες δυνάμει συνδυασμούς προοδευτικής συνεργασίας η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτό το λένε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι εντός και εκτός χώρας. Συνεχίζοντας είπε ότι «για τα μικρά κόμματα ένα θέμα είναι η ευθύνη που θα έχουν με την απλή αναλογική. Αν δεν βγαίνουν τα κουκιά για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρθηκε όμως στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Ο κ. Βαρουφάκης κάνει δώρο στον Μητσοτάκη με τις εμμονές του γιατί του δίνει την δυνατότητα να ξαναζεστάνει τους φόβους για τις τράπεζες». Ακολούθως απάντησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το χειρότερο μνημόνιο και ήταν η χειρότερη κυβέρνηση: «Δεν μπορεί να βγαίνει ο αγαπητός γραμματέας του ΚΚΕ και να λέει αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ. 2,5 εκ. συμπολίτες μας ήταν εκτός συστήματος υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε στο σύστημα, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα. Δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το ΚΚΕ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει χίλιους τρόπους για να βάλει ατζέντα, δεν χρειάζεται τα αριστερά κόμματα. Δεν είμαστε στην εποχή “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”, τι Τσίπρας τι Μητσοτάκης».

Για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού απάντησε: «Ποιος είναι ειδικός σκοπός; Δεν υπάρχει. Εμείς ξέρουμε από ειδικούς σκοπούς. Βγάλαμε την χώρα από τα μνηνόνια. Ειδικός σκοπός είναι τώρα να στηρίξουμε την κοινωνία». Επανέλαβε ότι «Δεν γνωρίζω πουθενά να κάνουν κυβέρνηση οι ηττημένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές».

«Η ΝΔ πουλάει φόβο»

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Είναι αστεία η ρητορική του κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια. Δεν είναι τυχαία στρατηγική είναι η στρατηγική της Altright είναι στρατηγική Τραμπ. Εμείς παρουσιάσαμε το ίδιο πρόγραμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε μας είχαν πει ότι το πρόγραμμα κοστίζει 24 δισ. στην συνέχεια είπαν 46 δισ. και μετά 84 δισ. Η ΝΔ κάνει το μαύρο άσπρο και πουλάει φόβο».

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βάλει ατζέντα απάντησε: «Η ΝΔ έχει την μιντιακή υπεροπλία. Αν θέσει ένα θέμα αυτό θα παιχθεί σε όλα τα ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα και για τα θέματα της καθημερινότητας, για τους πλειστηριασμούς, για το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες του κράτους, για την πανδημία και κανείς δεν θέλει να συζητά γι’ αυτά αλλά για τον Γεωργούλη, τον Κασιδιάρη, τον Μπογδάνο και τη Λατινοπούλου. Ο πρωθυπουργός δεν κάνει εκλογές. Έχει έναν Αμερικανό σύμβουλο και αντιγράφει τις τακτικές του Τραμπ. Εμείς επιμένουμε να συζητάμε για τα προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στη εξέδρα και κρύβεται, δεν έρχεται σε ντιμπέιτ και έχει το θράσος να λέει ότι το δίλημμα είναι ‘Μητσοτάκης ή Τσίπρας’. Τι είναι αυτό που φοβάται; Την σύγκριση φοβάται. Έχει ένα μεγάλο έλλειμμα αυτοπεποίθησης».

«Η Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά από την αύξηση των επιδομάτων ενοικίου για τα νέα ζευγάρια και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα αντιμετωπιστεί με ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα δημιουργίας προσιτής κοινωνικής στέγης, μέσα από την τράπεζα στέγης. Σε αυτή θα ενταχθούν οικίες που σήμερα ανήκουν στο δημόσιο αλλά ενώ θα δοθούν κίνητρα ώστε και οι ιδιώτες να φέρουν τις οικίες τους για μία διάρκεια πέντε ετών. Το επόμενο σκέλος είναι να καταπολεμήσεις την μάστιγα του Rbnb. Ο τρίτος πυλώνας είναι να φτιαχτούν νέες κατοικίες είτε μόνο από το δημόσιο είτε με ΣΔΙΤ».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι «αυτή την στιγμή 700.000 υποθήκες έχουν περάσει στα funds. Το σύνολο του κόστους των δανείων που αντιστοιχούν σε αυτά είναι 40 δις. Το σχέδιο Ηρακλής έχει βαλτώσει. Η μόνη δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά τους τα funds είναι με ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μία λύση win win που θα αποτρέψει το τσουνάμι των πλειστηριασμών αλλά και εκείνοι που έχουν τα δάνεια να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Το καλό νέο για την κυβέρνηση είναι ότι θα έχει πλέον την δυνατότητα να νομοθετήσει χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, εφόσον τα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες και πέρασαν στα funds. Έχουμε ένα σχέδιο που βάζει μία εποπτική αρχή και παράλληλα φορολογούνται αλλά καταργούμε και το πτωχευτικό της ΝΔ ενώ καθιερώνουμε την υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού». Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό είχε συμβολή η Λούκα Κατσέλη που θα έχει ρόλο σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.