Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ, στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία.

Στόχος επίσης να δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 με 4% την 1/1/2024. Επίσης, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1η 1ου 2024 και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και εντατικοί έλεγχοι με νέα ψηφιακά εργαλεία της επιθεώρησης εργασίας παντού.

«Το 2019 μιλήσαμε για την ανάγκη να μειώσουμε την φορολογική επιβάρυνση. Πετύχαμε τον στόχο αλλά υπάρχουν και άλλα περιθώρια»

Ανακοίνωσε: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, μείωση μιας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές και από 1η Ιανουαρίου 2025 μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά».

Στόχος μας να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ΕΕ- Θέλουμε η ανεργία να φτάσει στο 8% το 2027

Για τους οικονομικούς στόχους ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί η πολιτική της χώρας.

Μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς διπλάσιους της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να αυξηθούν 70% οι επενδύσεις και το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ».

Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ποσοστού της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ και τόνισε ότι πλησιάζουμε στον στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός 12 μήνες το χρόνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε.

Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι θα αυξηθεί κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία.

Για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε.

Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

«Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδης εξετάσεις για μια σειρά από νοσήματα».

36.000 τάξεις με διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Παιδεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διαδραστικούς πίνακες στο σχολείο του μέλλοντος. Θα μπουν σε όλες τις τάξεις από την 5η Δημοτικού έως την Γ Λυκείου σε 36.000 τάξεις.

Σκεφτείτε, είπε πόσο αλλάζει το ίδιο το μάθημα και πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούμε στα παιδιά για την γνώση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα και για το διευρυμένο σχολικό ωράριο και είπε ότι χτίζουμε πάνω στις 25.000 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που έκανε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι ήδη υπάρχει εξωστρέφεια και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δυο ιατρικές σχολές έχουν ήδη αγγλόφωνα τμήματα, είπε. Η επόμενη 4ετια θα είναι αυτή της εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ.

Για τις μεταφορές, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από ένα σχέδιο για ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τις νέες γραμμές μετρό και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, μια εικόνα από το μέλλον θα είναι τα καινούρια λεωφορεία. 2.000 νέα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ηλεκτρικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το μετρό της Θεσσαλονίκης πολεμήθηκε από πολλούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και μετρό και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Τα καταφέραμε και λέμε: και μετρό και αρχαία στις αρχές του 2024.

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας για αγρότες και ελ. επαγγελματίες από τους 4 στους 9 μήνες και θα αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς για να μπορούν οι εργαζόμενες μητέρες να εργαστούν χωρίς άγχος και να δημιουργήσουν.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα είπε ότι έγινε μια κοσμογονία. Αν μια κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές είναι αυτή της ΝΔ. Η ψηφιοποίηση του κράτους δεν είναι απλό πράγμα, είπε και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ΕΦΚΑ με τις συντάξεις να βγαίνουν σε 2 μήνες. Θα έχει ψηφιοποιηθεί το κράτος μέσα στην επόμενη 4ετια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα παράγει το 50% της ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

«Σκοπός είναι να φτάσουμε στο 80% μέσα στην επόμενη 4ετία. Και αυτό έχει σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και την μείωση των ρύπων. Μόνο το 2022 πληρώσαμε 7 δις για εισαγωγές φυσικού αερίου».

Επιστρέφοντας στο ψηφιακό κράτος είπε ότι θα φτάσουμε στο 90% των υπηρεσιών που θα είναι στο gov.gr και θα επεκτείνουμε τις ταχύτητες και έως το 2027 όλη η χώρα θα καλύπτεται από 5G.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών τόνισε ότι τρέχουν ήδη πολλά προγράμματα που απορροφούν ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίζουν την εγχώρια οικονομία. Θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν. Επίσης οι 45 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων θα εκσυγχρονιστούν.

Η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Είπε ότι έγινε σοβαρή δουλειά και υπάρχει πλούτος υδρογονανθράκων και καλύψαμε 10πλασια έκταση από το παρελθόν και η Ελλάδα γίνεται πια διεθνής ενεργειακός κόμβος και ως πύλη εισόδου για φυσικό αέριο. Παίζουμε κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή σταθερότητα όλης της περιοχής.

Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι επενδύσεις για να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός μας ρόλο.

Δίκαιη Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αναφέρθηκε στον προσωπικό βοηθό ώστε 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία να μην αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Μίλησε για μια «σημαντική παρέμβαση. Ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες».

Στο θέμα της βίας κατά των γυναικών αναφέρθηκε στο panic button αλλά και στον αριθμό 15900. Έχουμε διπλάσιο αριθμό από γυναίκες που έχουν λάβει ουσιαστική βοήθεια. Καμία γυναίκα μόνη και καμία δεν θα ζει μέσα στο φόβο, είπε.

Δικαίωμα επίσης αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους. Εμείς το κάναμε.

Δικαιοσύνη

«Ξέρετε καλά ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί υπερβολικά. Στόχος να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση υποθέσεων. Ψηφιακή στρατηγική με διαχείριση δικαστικών υποθέσεων και νέος δικαστικός χάρτης σε συνδυασμό με επενδύσεις σε κτίρια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δημόσιο

  • Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και μπόνους παραγωγικότητας και εξορθολογισμό των διαγωνισμών για τις προμήθειες στο δημόσιο.
  • Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Μείωση του εμφύλου μισθολογικού χάσματος.