Για τα διλήμματα των εκλογών αλλά και την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα, αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή στη ΝΔ, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν τον δρόμο τους», είπε ακόμα και τόνισε ότι αν η εντολή στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή μετά όλα θα βρουν τον δρόμο τους εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στην δεύτερη κάλπη», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την εκτόνωση με την Τουρκία. «Πάντα την επιδιώκαμε. Αυτό το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ δεν είναι κάτι καινούριο. Η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια. Μετά τις εκλογές να καθίσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας.

Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους. Αν μπορώ να διεκδικήσω ευρωπαϊκούς πόρους θα το κάνω».

Κάλυψη σε Θεοδωρικάκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από το καλοκαίρι και μετά θέλει νεκρό.

«Ο Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποια κόμματα έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν τον ρόλο της αστυνομίας. Είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση ης εξουσίας τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει καμία δεκαριά την παραίτησή μου και του υπουργικού συμβουλίου σε καθημερινή βάση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για το νερό και τα περί ιδιωτικοποίησης στα οποία επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια είδηση ανακοινώνοντας ότι «Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δυο εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο για να μείνουν για πάντα υπό κρατικό έλεγχο. Να μην ξεχνάμε ότι στο Υπερταμείο είχε βάλει τις δυο αυτές εταιρείες ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι έχει απλοϊκότητα θέσεων. «Νομίζει ότι οι λύσεις σε όλα είναι οι αυξήσεις των μισθών και η μείωση των φόρων. Γιατί έκανε τα αντίθετα επί της διακυβέρνησής του; Τώρα τάζει στη μεσαία τάξη την οποία τσάκισε επί των ημερών του», είπε.

Για την επενδυτική βαθμίδα επεσήμανε ότι «από την στιγμή που θα την αποκτήσουμε θα έρθουν επενδυτικές ευκαιρίες και μόνο αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023».

«Έχουμε διαθέσιμα 40 δισ. ευρώ»

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της ο πρωθυπουργός είπε: «Η ελληνική οικονομία σήμερα αναπτύσσεται με ρυθμούς 6% για το 2022. Σήμερα έχουμε 40 δις διαθέσιμα και έχουμε διαθέσει πάνω από 50 δις για να στηρίξουμε την κοινωνία μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα».

Σχετικά με την ανεργία και τις τριετίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τα εξής: «Θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών γιατί είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα το εξετάσουμε προσεκτικά γιατί θα επιφέρει κόστος και στις επιχειρήσεις».

«Θα εξετάσουμε το τέλος επιτηδεύματος»

Για το τέλος επιτηδεύματος και αν θα μείνει για πάντα ο Κυριάκος είπε: «Αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες έχουν στηριχθεί από την κυβέρνηση. Έχουν μειωθεί οι εργοδοτικές εισφορές. Βεβαίως και θα το εξετάσουμε το τέλος επιτηδεύματος και θα το μηδενίσουμε αρκεί να βελτιωθούμε στην φορολογική συμμόρφωση».

«Θα στηρίζουμε τους συνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά»

Για την προσωπική διαφορά τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων και όσο υπάρχει προσωπική διαφορά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους. Και του χρόνου θα έχουμε αύξηση στις συντάξεις. Εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα».

«Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους»

Για το Καλάθι του Νοικοκυριού είπε ότι «έχει δουλέψει σε μεγάλο βαθμό». Για την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού είπε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει νέα έκτακτη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αν μας εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες θα δούμε τα δεδομένα γιατί στηρίζουμε πάντα τους πολίτες. Αντιστάθηκα στην μείωση του ΦΠΑ, γιατί οι πολίτες δεν θα έβλεπαν μείωση τιμών».

«Λέμε ναι στην ρύθμιση των οφειλών, αλλά όχι στην κουλτούρα του “Δεν πληρώνω”»

Για το πρόγραμμα Σπίτι Μου είπε ότι αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον θα διπλασιαστεί.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια ο πρωθυπουργός και την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία και με δικλείδες ασφαλείας αλλά και μέτρα και διευκολύνσεις όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες. Δεν θέλουμε όμως να γυρίσουμε στην λογική που υπήρχε του «Δεν πληρώνω» γιατί θα είναι καταστροφική για την οικονομία. Λέμε ναι στην ρύθμιση των οφειλών, αλλά όχι στην κουλτούρα του “Δεν πληρώνω”».

«Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη»

Για το κόμμα Κασιδιάρη είπε ότι θωρακίζεται ακόμα περισσότερο ο νόμος και τόνισε ότι θεωρεί πως περιγράφει απόλυτα τι πρέπει να γίνει. «Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτοί που γκρινιάζουν καλό θα ήταν να ψηφίσουν τις βελτιώσεις».

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη για τα Τέμπη»

Για τα Τέμπη είπε ότι ήταν από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής του. «Ήταν μια γροθιά στο στομάχι για εμένα και την ελληνική κοινωνία. Αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη γιατί ξέρω ότι έπρεπε να λειτουργήσει επί των ημερών μας το σύστημα τηλεδιοίκησης». Τόνισε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη και θα είναι μια αφορμή να συγκρουστούμε με τις εστίες ωχαδερφισμού στο δημόσιο. 

Αποδέχτηκε debate με τον Αλέξη Τσίπρα

«Η κα Τσαπανίδου μας είπε ότι αν κερδίσει η ΝΔ θα έχουν παραπλανηθεί οι ψηφοφόροι. Τους υποτιμά Δεν επιδιώκω την σύγκρουση αλλά την σύγκριση. Επιμένω στον απολογισμό γιατί όταν θα αντιληφθούν ότι είμαστε συνεπείς θα μας εμπιστευθούν και πάλι και θα πιστέψουν αυτά που λέμε. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να πει το ίδιο; Για ποιο πράγμα είναι περήφανος από την δική του τετραετία; Θα πάει να μιλήσει σε λίγο σε ένα στέκι καφέ στη Νέα Σμύρνη που λέγεται Παραμύθι με καφέ. Είναι μια πρόοδος γιατί μέχρι σήμερα μας σέρβιραν παραμύθια ξεροσφύρι. Είναι λίγο ειρωνικό το ότι επέλεξε να επισκεφθεί ένα τέτοιο μαγαζί. Νέα παραμύθια ο ελληνικός λαός από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να πιστέψει επειδή τον είδε και τον δοκίμασε. Είδε ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά που λέει. Από την άλλη έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί και διορθώνει τα λάθη της. Δεν υποσχέθηκα θαύματα. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Είμαι πια πιο έμπειρος μετά από 4 χρόνια. Από τώρα έως τις 21 Μαΐου θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και εκείνο το βράδυ θα επιστρέψουμε σπίτι μας και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του παντοδύναμου και κυρίαρχου λαού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να γίνει ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα. «Με μεγάλη μου χαρά», είπε. Αναφέρθηκε και στον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι τον πήρε τηλέφωνο δυο φορές και του ζήτησε να συναντηθούν. «Ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε να με συναντήσει. Μετά τις εκλογές φαντάζομαι δεν θα μπορέσει να το αποφύγει».