Τα επόμενα βήματα στην εκλογική μάχη σχεδιάζουν οι επιτελείς του Μαξίμου αλλά και της οδού Πειραιώς και ένας τρόπος να αφουγκραστούν τις αγωνίες των πολιτών είναι οι δημοσκοπήσεις οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν στον δρόμο προς τις εκλογές της 21η Μαΐου.

Παράλληλα, καταστρώνεται το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια. Σήμερα, θα βρεθεί στην Ήπειρο και εκεί θα επισκεφθεί επιχειρήσεις που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους, που δείχνουν ότι η περιφέρεια καινοτομεί και συμβάλλουν στο θετικό πρόσημο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο θα ξεκινήσει από γνωστή εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης νερού, θα συνεχίσει κάνοντας στάση σε εταιρεία τυποποίησης μελιού, θα ακολουθήσει εταιρεία που καινοτομεί στον χώρο της πληροφορικής, παραγωγής και τυποποίησης τυριού και θα καταλήξει στις 13.30 το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων όπου θα παρουσιαστεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηπείρου. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πλαισιώνεται από τους υπουργούς του οι οποίοι θα εξειδικεύσουν ο καθένας στον τομέα τους τα σχέδια για την Ήπειρο του 2030.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με βουλευτές της περιοχής και η επίσκεψη θα κλείσει με την ομιλία του σε μεγάλη κομματική συγκέντρωση στις 19.00 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα είναι η λίμνη Παμβώτιδα και τα έργα ανάπλασης όπως η οριοθέτηση, ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος, αλλά και οι επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των καραβιών με ηλεκτροκίνητα, τελευταίας τεχνολογίας.

Επίσης θα γίνουν αναφορές στα έργα υποδομής (Γιάννενα – Κακαβιά) αλλά και μία ανακοίνωση για ένα έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών στα Ιωάννινα. Ίσως, λένε τοπικοί παράγοντες αυτή να είναι και η «έκπληξη» για την οποία μιλούν πολλοί τα τελευταία 24ωρα.

Ανοίγει σταδιακά η ψαλίδα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση από την τραγωδία των Τεμπών οι πολίτες δεν απαντούν τόσο με βάση το συναίσθημα ενώ δίνουν έμφαση στην προοπτική της επόμενης ημέρας. Ωστόσο, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στην απαίτηση για αλλαγή σε βασικές δομές λειτουργίας του κράτους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ αυξάνει την απόσταση στις 5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ (στην προηγούμενη μέτρηση ήταν 4 μονάδες) ο οποίος παραμένει σταθερός. Η ΝΔ παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα). Επίσης, τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Αλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που μελετούν εξονυχιστικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, πιο ξεκάθαρη θα είναι η εικόνα στις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα καθώς θα είναι διαφορετική η ψυχολογία των πολιτών.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, από τις απαντήσεις που δίνουν τόσο σε αυτή την δημοσκόπηση όσο και των προηγούμενων ημερών οι ψηφοφόροι φαίνεται να «δικαιώνουν» την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προτάσσει τα θέματα της οικονομίας και της προοπτικής για την επόμενη ημέρα καθώς ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες η ακρίβεια, η Παιδεία, η Υγεία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κατέχουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στα κριτήρια για την επιλογή κόμματος.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι πάντως από 17 έως 29 ετών εξαρτούν την ψήφο τους από όσα προτίθεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αλλάξει μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Και αυτό, όπως λένε επιτελείς του Μαξίμου αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τη ΝΔ.