Προσωπική επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική.

Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση στο «μείγμα πολιτικής» της κυβέρνησης . «Συνένοχοι στο δρόμο της χρεωκοπίας που έχετε επιβάλλει δεν πρόκειται να γίνουμε» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, που όπως είπε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να το αλλάξει.

Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους μιλώντας για την κατάσταση της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική.

Πολλοί ισχυρίζονται, όχι εμείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αυτό πάντως που έχει χρεοκοπήσει σίγουρα είναι το μνημόνιο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για βαριά πληγωμένη ψυχολογία των Ελλήνων, χωρίς καμιά χαραμάδα αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό, που υποστηρίζει ότι το 2013 θα βγούμε στις αγορές και θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς μίλησε με σκληρά λόγια για την πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «το θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης, πολύ απλά, ότι ζει μέσα στο ψέμα! Στο δικό της ψέμα. Από τις αρχές της φετινής χρονιάς ως το Μάϊο, η Κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Και σε άλλες χώρες υπάρχει διαφθορά. Ακούσατε εσείς ποτέ τον Πρωθυπουργό άλλης χώρας να… “διαφημίζει” τη διαφθορά της χώρας του στο εξωτερικό; Κι ύστερα να απορεί γιατί ανεβαίνουν τα spreads;

Η Ελληνική κυβέρνηση -στην καλύτερη περίπτωση, κ. Παπανδρέου – είδε το Μνημόνιο ως… μονόδρομο σωτηρίας. Και επιδίωξε να ενταχθούμε σε αυτό. Και πανηγύριζε κιόλας, που τα κατάφερε!

Όμως, δεν ήταν «μονόδρομος»: η χώρα μπορούσε να δανειστεί ως το Μάρτιο με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό έκαναν άλλες χώρες, που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα. Όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε οδηγούσε στη «σωτηρία». Γι’ αυτό και άλλες χώρες προσπαθούσαν να αποφύγουν την ένταξη στο Μηχανισμό. Όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Και το σπουδαιότερο: Άλλες χώρες, όταν αναγκάστηκαν να ενταχθούν στο Μηχανισμό Στήριξης, διαπραγματεύθηκαν όσο πιο σκληρά μπορούσαν. Όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Μιλώντας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει πέσει έξω παντού».
Χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «η κυβέρνηση έπεσε έξω και στα δημόσια έσοδα. Προσδοκούσε αύξηση εσόδων κατά 13,7% στο Μνημόνιο. Τέλη Νοεμβρίου είχε επιτύχει άνοδο μόλις 5%. Κι αυτό, ακόμα και με μέτρα εκτός Μνημονίου, όπως η περαίωση.

Έπεσε έξω και στον Πληθωρισμό. Τον υπολόγιζε να αυξηθεί κατά 1,9%. Και τώρα τρέχει με 5%. Έπεσε έξω και στην ύφεση. Πέρσι τέτοιον καιρό την υπολόγιζε στο 0,3%.

Ύστερα την υπολόγιζε γύρω στο 2%. Το Μνημόνιο την υπολόγιζε στο 4%. Και στο τρίτο τρίμηνο έτρεχε με 4,6%!
Με δύο λόγια, το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης έπεσε έξω παντού»