Αρχικά αμηχανία και ακολούθως προβληματισμό έχουν προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες αναρτήσεις στα social media του βουλευτή Παύλου Πολάκη, λίγες μόνο ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, να συμπεριληφθεί και πάλι στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας κινδυνεύοντας ακόμη και με διαγραφή ακριβώς για τα όσα έγραψε στο Facebook και το Twitter στοχοποιώντας δημοσιογράφους και δικαστικούς, δείχνει ότι πρακτικά δεν έχει μεταμελήσει αφού και πάλι κινείται με τον ίδιο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μόνο ώρες από την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας όταν ο Κρητικός πολιτικός ξαναπήρε στα χέρια του το κινητό και προέβη σε επικριτικά σχόλια κατά του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με το γνωστό του ύφος.

Αρκετά από τα μέλη του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν υπέρ της παραμονής του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια, δείχνουν τώρα να το μετανιώνουν με τη στάση που κρατά ο συνάδελφός τους που δεσμευόταν ενώπιόν τους πως θα επιδείξει μια διαφορετική συμπεριφορά από δω και πέρα.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ξεκάθαρη, καθώς κατέληγε με τη φράση πως «η δημόσια στάση, οι παρεμβάσεις και δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οφείλουν να υπηρετούν τον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Όπως τονίζουν στελέχη του οργάνου, «ο κ. Πολάκης συμπεριφέρεται από την πρώτη στιγμή λες και δεν διάβασε καν την απόφαση». Αυτό που φοβούνται είναι πως ο αψύς πολιτικός θα προβεί και πάλι σε δημόσιες αναρτήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο και δύσκολο να καλυφθεί επικοινωνιακά, ιδίως όταν βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εθνικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας απάντησε μέσω Twitter στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Περιμένω. Εδώ είμαι! Ζητήστε συγγνώμη από το λαό για αυτά που κάνετε 13 χρόνια ως «δημοσιογράφοι», όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε για την απόφαση επανόδου του βουλευτή στα ψηφοδέλτια, αναφέροντας πως «ο Πολάκης ζήτησε συγνώμη ΜΟΝΟ από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία. Ξέρει ότι έρχονται μηνύσεις και αγωγές για την άθλια στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών που διέπραξε και την οποία επαναλαμβάνει στην επιστολή του».

Μάλιστα ο δημοσιογράφος προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον κ. Πολάκη αμετανόητο, προσθέτοντας ότι η συγγνώμη του βουλευτή ήταν προσχηματική και μόνο για τα μάτια της κομματικής ηγεσίας.

Αυτό πάντως που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο είναι πως η επιστολή συγγνώμης που έστειλε ο κ. Πολάκης στα κομματικά όργανα, έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως η στροφή που έκανε προς τον κεντρώο χώρο (μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο Πρώτο Θέμα και το Mega, της συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και μιας σειράς άλλων επαφών) δεν συνέβαλαν στη δημοσκοπική άνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί να έχασε σε ποσοστά η Νέα Δημοκρατία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά δεν τα καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – ούτε καν ένα μέρος τους. Οπότε, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει επιστροφή στην αριστερή ρητορική. Σε αυτό βέβαια καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η κομματική βάση σύμφωνα με πληροφορίες εμφανιζόταν αντίθετη σε μια διαγραφή Πολάκη, κάτι που έγινε γνωστό στην ηγεσία της Κουμουνδούρου μέσω των σφυγμομετρήσεων που πραγματοποιεί.