Focus στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις, συναντήσεις επαφές θα περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα του έως την ημέρα των εκλογών 2023. Όπως έμαθα από τον άνθρωπό μου στο Μέγαρο Μαξίμου η στρατηγική που έχει χαραχθεί στο επιτελείο του με βάση και τις οδηγίες του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Γκρίνμπεργκ είναι να δοθεί έμφαση στο πρωθυπουργικό προφίλ. Και αυτό διότι, όπως λένε, υπερτερεί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ο άνθρωπός θέλησε να μου δείξει και ένα χαρτί με προγραμματισμένες εμφανίσεις και ειλικρινά ήταν ένα από τα πιο γεμάτα προγράμματα πολιτικού αρχηγού που έχω δει. Ως εκ τούτου, «όλα τα λεφτά» πέφτουν στον πρωθυπουργό που θα κάνει συνεχείς περιοδείες.  

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό παίζουν δυο πρόσωπα κυρίως, οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος που προβάλλουν το κυβερνητικό επιχείρημα: «οι επόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει να διεξαχθούν στο πεδίο της νηφάλιας σύγκρουσης πεπραγμένων και όχι της τοξικής σύγκρουσης».

Αυτό περί τοξικότητας το είπε και ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή στον Alpha, αλλά για να μη γίνει αυτό ανέφερε πως πρέπει να γίνεται διάλογος για τα μεγάλα θέματα, εννοώντας προφανώς τις τηλεοπτικές συζητήσεις που ζητάει με τον πρωθυπουργό. Ρώτησα λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου τι θα γίνει και εάν είναι αποφασισμένοι για τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Εάν θα γίνει, αυτό θα είναι ένα με όλους τους αρχηγούς μαζί. Κατ’ ιδίαν τηλεοπτική αναμέτρηση ούτε που την συζητάνε μεταξύ των δυο αρχηγών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, ο Τσίπρας επειδή λέμε για την προεκλογική περίοδο, χθες θέλησε να στείλει διάφορα μηνύματα ενόψει των εκλογών. Γι’ αυτό και πήγε στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα να τον συναντήσει με το οικονομικό του επιτελείο όπου και συζήτησαν τα πάντα επί των θεμάτων της οικονομίας. Η συνάντηση έμαθα πήγε καλά, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι έπεσε και το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, στη σκιά της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Το κλίμα ήταν θερμό και οι πάγοι έλιωσαν, ενώ οι παριστάμενοι μεταξύ άλλων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έπαιξαν ρόλο, αφού διατηρούν μια καλή προσωπική σχέση με τον Γ. Στουρνάρα.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του έχει σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων. Στον Γ. Στουρνάρα επεσήμανε ότι το  τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια και ζήτησε να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού

Δεν μπορούσα να μην τηλεφωνήσω στις Βρυξέλλες για να μάθω τι έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση για θέματα Κράτους Δικαίου και Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, που προκλήθηκε από πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, όπως έχουν το δικαίωμα όλες οι πολιτικές ομάδες. Παρά τα όσα κυκλοφορούν στην Ελλάδα, η συζήτηση ήταν υποβαθμισμένη και η συνεδρίαση έγινε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Και αυτό διότι τόσο η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Vera Jourova, όσο και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέστη η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Mairead McGuinness. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν επικριτικές τοποθετήσεις από ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων που βρίσκονται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση και κυρίως από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα εμφάνιση μέσω βιβλίου του Κώστα Καραμανλή. «Ανεκτίμητη η συνεισφορά του βιβλίου στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων Κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-44» έγραψε σε πρόλογο βιβλίου ο πρώην Πρωθυπουργός.

Πού; Στο βιβλίο με τίτλο «ΓΙΑΒΟΛ!»: Το βιβλίο-ορόσημο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τις πολεμικές αποζημιώσεις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη απάντηση «περασμένα-ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ένα κεφάλαιο όμως που πρέπει να μνημονεύεται και να συζητείται, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραυματική εμπειρία της Κατοχής. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς ανοίγει αυτό το κεφάλαιο, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία.

Το ΕΝΑ και η διαΝΕΟσις συνδιοργανώνουν δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ & άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι: Δυνατότητες, Προκλήσεις & Προοπτικές για την Ελλάδα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00. Η συζήτηση για τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έχει διαθέσιμους η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα διαμορφωθεί γύρω από τα παρακάτω τέσσερα ερωτήματα: Ποιος είναι ο υφιστάμενος σχεδιασμός; Ποια η εξέλιξη της υλοποίησης; Ποιο είναι το αναμενόμενο αποτύπωμα; Υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση; Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας θα χαιρετίσoυν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΝΑ, Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, και θα συντονίσει η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νικόλαος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών, Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ, πρ. Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ, Παναγιώτης Κορκολής, Υπεύθυνος Ανάπτυξης ΕΝΑ, πρ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

Το φάκελο της λειτουργίας των πολιτικών θεσμών και τη θέση και την επίδραση του λόμπινγκ σε αυτούς ανοίγει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Που και πότε; Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 7.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο), το Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει την επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλίππα Χατζησταύρου, η οποία θα δώσει διάλεξη με τίτλο Μετά το Qatargate τι; Το πολιτικό λόμπινγκ ως δομικό συστατικό του σύγχρονου καπιταλισμού.