Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου από τη σημερινή εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι, καθώς το δημοτικό γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν είχαν καλυφθεί μονάχα οι προβλεπόμενες θέσεις (η χωρητικότητα του σταδίου είναι 4.000 θεατών) αλλά ήταν γεμάτος και ο αγωνιστικός χώρος στον οποίο είχε στηθεί και η εξέδρα όπου μίλησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για μήνυμα και για τις αντίστοιχες που θα ακολουθήσουν σε αρκετές μεγάλες πόλεις, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Θυμίζουμε ότι το Περιστέρι όπου μίλησε σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι ένας από τους πιο πολυπληθείς δήμους της χώρας, ο μεγαλύτερος της πάλαι ποτέ Β’ Αθήνας και βέβαια ο μεγαλύτερος της νυν Β’ 2 Εκλογικής Περιφέρειας του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Μάλιστα στις τελευταίες εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 στη συγκεκριμένη περιφέρεια πρώτος είχε έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ποσοστό 38,6% (εκλέγοντας κατά σειρά τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Βίτσα και Χαρά Καφαντάρη), ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,69% (όπου επέλεγε να κρατήσει τη βουλευτική έδρα στη συγκεκριμένη περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγοντας ακολούθως τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Λοβέρδο), το ΚΚΕ έλαβε 8,65% (είναι η περιφέρεια που επέλεγε για βουλευτή του έδρα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας), το Κίνημα Αλλαγής 6% (εκλέγοντας την Νάντια Γιαννακοπούλου), το ΜέΡΑ25 4,28% (εκλέγοντας τον Κρίτων Αρσένη) και η Ελληνική Λύση 3,51% (εκλέγοντας τη Μαρία Αθανασίου).

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, θέτοντας για μια ακόμη φορά το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» στο οποίο καλείται να απαντήσει «ο ίδιος λαός», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «μήνυμα νίκης και αλλαγής» αλλά και για «αντεπίθεση της Δημοκρατίας». Υποστήριξε ωστόσο ότι το δίλημμα τελικά είναι «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», ισχυριζόμενος ότι το συγκεκριμένο επίθετο είναι συνυφασμένο με αισχροκέρδεια, υποκλοπές και σκάνδαλα.

«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ««από δω, από το Περιστέρι, ξεκινάμε μαζί την πορεία στον λαό, για τη μεγάλη νίκη και τη πολιτική αλλαγή. Για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ομιλία στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου»

Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, το δίλημμα της κάλπηςΉδη το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης, της εκτροπής και των εκβιασμών. Και τώρα, την απάντηση στο κρίσιμο δίλημμα «με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή», καλείται να δώσει ο ίδιος ο λαός.Δε θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα οι 156 βουλευτές της ΝΔ.Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει.Ο εφιάλτης τελειώνει.Η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα επιστρέψουν.Η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας.Οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν ένα τέλος.Από την πρώτη στιγμή θα σκίσουμε τις μαύρες σελίδες της αδικίας και του αυταρχισμού. Τέλος στους νόμους της εργασιακής ζούγκλας, της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας. Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Στην ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν σε ρεύμα, πετρέλαιο, τρόφιμα.Μαζί θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, το ζόφο και την παρακμή. Θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της Δικαιοσύνης και της προκοπής.Μας λένε πολλοί: Αφήστε τη Δημοκρατία και ασχοληθείτε με την οικονομία.Όμως χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία. Χωρίς Δημοκρατία πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Και χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και σταθερότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική.Είδαμε και βλέπουμε η αισχροκέρδεια να γίνεται κανόνας. Οι τιμές στα σουπερμάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο. Είδαμε και βλέπουμε τη δημοκρατία να κακοποιείται με βάναυσο τρόπο.Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος Μητσοτάκη.Η διαφθορά, η ολιγαρχία, το παρακράτος, η αποστασία, η οικογενειοκρατία το φωτογραφίζουν. Τόσο που όλοι πια γνωρίζουμε ότι το δίλημμα που θέτουμε στον ελληνικό λαό «Δημοκρατία ή εκτροπή», στην πράξη και στην κάλπη θα είναι: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Και η απάντηση, θα είναι τελικά συντριπτική.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, February 1, 2023