Μπορεί να μην το λένε μεγαλόφωνα, αλλά όλοι και περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές… ψιθυρίζουν το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη. Φαίνεται ότι το δίλημμα που χρησιμοποιούσε ως σήμερα το Μαξίμου για να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν τις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο («ή ψηφίζετε ή οδηγούμαστε στη χρεοκοπία») δεν περνάει πια και ουδείς μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν και άλλες διαγραφές, όπως του Βαγγέλη Παπαχρήστου στο μέλλον.

Ορόσημο δεν είναι ο προϋπολογισμός, όπου δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αλλά τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται μετά τις γιορτές. Πάρτε μια γεύση: άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, επέκταση επιχειρησιακών συμβάσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, νέο ασφαλιστικό και βέβαια, εκλογικός νόμος (ειδικά στην περίπτωση που θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών).

Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή»; «Δεν υπάρχει», λένε κυβερνητικά στελέχη. Αλλά σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε πει σε συνεργάτες του (όπως μεταφέρθηκε τότε): «Εγώ με 152 βουλευτές δεν μπορώ να κυβερνήσω».

Ήδη το ΠΑΣΟΚ μετρά τέσσερις απώλειες και βρίσκεται στους 156…