Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την κούρσα των εξοπλιστικών, εκτιμώντας ότι γέρνει υπέρ της η ισορροπία στο Αιγαίο. Έτσι, ζητούν να γίνει άμεση αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Σεντάν Εργκίν σε άρθρο στη Hurriyet ανέφερε πως «η σημασία αυτού του ζητήματος των F-16 πηγάζει από το γεγονός ότι αφορά άμεσα την ισορροπία δυνάμεων Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο. Διότι, εκτός από τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που άρχισε να αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία, έχει ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων F-16 πριν από την Τουρκία».

«Στην Άγκυρα προκαλεί ανησυχία πως εάν η Τουρκία αποτύχει να ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα και όταν ληφθούν υπόψη τα νέα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα, η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο στα μέσα της δεκαετίας του 2020 θα στραφεί υπέρ της Ελλάδας», προσθέτει σε άλλο σημείο.

«Καμία επέκταση στα 6,1 μίλια»

Επίσης, ο Οζάι Σεντίρ πολιτικός αναλυτής στην εφημερίδα Milliyet αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει να αποσύρει η Ελλάδα τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα νησιά, αλλά και να αποσυρθεί τελείως από νησιά όπου βρίσκεται εκεί.

«Να σας δώσω το κλίμα που επικρατεί καθώς έχω μιλήσει με πολλούς αξιωματούχου του κράτους. Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση ούτε στα 6,1 μίλια. Επίσης, οι αξιωματούχοι λένε πως “η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα, άρα θα πρέπει να αποσύρει τα όπλα της από τα νησιά που έχει αποστρατιωτικοποιήσει και θα αποσυρθεί από τα νησιά στα οποία βρίσκεται παράνομα. Είναι τόσο ξεκάθαρο”. Κι εγώ δεν έχω ακούσει τόσο ξεκάθαρα αυτές τις θέσεις όπως τις έχω ακούσει τους τελευταίους 2 μήνες από τους αξιωματούχους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, με βάση το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, άλλοι Τούρκοι αναλυτές ανέφεραν πως «η Ελλάδα που έχει μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και το νέο έτος θέλει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρώτος τους στόχος είναι η προμήθεια πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ. Στην ατζέντα της Αθήνας υπάρχει η αγορά των Ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPiKE NLOS. Η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία τον πρώτο μήνα του 2024. Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία τις φρεγάτες Belharra όπως και τα μαχητικά Rafale. Το κόστος τους φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως σε συμφωνία με της HΠΑ έχει ως στόχο των εκσυγχρονισμό 83 F-16 σε επίπεδο Viper. Ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμποδίσει την πώληση F-16 στην Τουρκία».