Η Εύα Καϊλή αποτελεί παρελθόν από την Ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αφού τη διέγραψαν, με αφορμή την εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, όπου κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε.

Έτσι, η ομάδα S&D επικαλέστηκε τη Δευτέρα το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού — το οποίο καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν τα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας στο Στρασβούργο λοιπόν, ανέφεραν ότι η Καϊλή θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον τίτλο της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής του S&D που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε ευθύνη και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το S&D ζήτησε επίσης να προστεθεί μια επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας σχετικά με τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότειναν επίσης τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για ξένες παρεμβάσεις.

Σημειώνεται, ότι η βελγική Αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο Qatar Gate, χωρίς όμως να έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.