Η αστυνομία των Βρυξελλών πραγματοποιεί αυτή την ώρα νέα έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω του σκανδάλου Qatar Gate.

Την είδηση μεταδίδει το Politico, χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για το αν έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, ή αν μπαίνουν νέα πρόσωπα στο «κάδρο».

Σημειώνεται πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζιο, βρίσκονται σε καθεστώς σύλληψης και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (14/12) στο Προανακριτικό Τμήμα.

Η oμοσπονδιακή εισαγγελία στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας πριν από λίγο στο Στρασβούργο. «Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι Σοσιαλιστές διέγραψαν την Καϊλή από την Ευρωομάδα

Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή διαγράφηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ώρα που η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κρατείται σε φυλακές των Βρυξελλών, κατηγορούμενη για δωροδοκία από το Κατάρ.

Η ομάδα S&D επικαλέστηκε τη Δευτέρα το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού — το οποίο καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν τα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είπε ότι κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας στο Στρασβούργο, η Καϊλή θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον τίτλο της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής του S&D που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε ευθύνη και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το S&D ζήτησε επίσης να προστεθεί μια επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας σχετικά με τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότειναν επίσης τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για ξένες παρεμβάσεις.