Προσωπική εμπειρία με την Εύα Καϊλή κατήγγειλε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς καθώς όπως κατήγγειλε σε δηλώσεις του η ευρωβουλευτής τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να περάσει τροπολογίες που αφορούσαν το Κατάρ.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής, κ. Φουρλάς, ο οποίος προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα και κατήγγειλε πως είχε προσεγγιστεί από την κυρία Καϊλή για να κάνει κάποιες τροπολογίες για την έκθεση που αφορούσε το Κατάρ η οποία ήταν καταδικαστική. «Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά μου και πήρα τηλέφωνο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Κορνηλίου και του είπε ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε».

Συμπλήρωσε όπως αναφέρει το sigmalive.com ότι δεν έκανε καμία τροπολογία. «Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης».

Τόνισε ότι υπάρχει μια «παγωμάρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Μου είχε κάνει εντύπωση και είχα απευθυνθεί στην ίδια ήταν η αναφορά ότι το Κατάρ έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την Τουρκία και ότι ο ρόλος της Τουρκίας και του Κατάρ είναι ο καλύτερος». Εξήγησε ότι το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας. Δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ στην Ολομέλεια».

Ακόμη ανέφερε ότι ο θεσμός του λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμοθετημένος. «Εναπόκειται σε κάθε ευρωβουλευτή το ποιους θα δει, τι θα ακούσει και πώς θα πράξει. Οι λομπίστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αν κάποιοι Ευρωβουλευτές ενδίδουν στα χρήματα και στα ταξίδια, ας πληρώσουν το μάρμαρο».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Λουκάς Φουρλάς προχώρησε σε γραπτή δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην δήλωσή του ο κος Φουρλάς αναφέρει: «Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα:

Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος.

Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.

Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.

Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.

Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις.

Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».