Υψηλοί τόνοι, εκνευρισμός και απρόοπτα επικράτησαν χθες στη βουλή κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ και την εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μετωπική ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν οι διακοπές, οι εντάσεις και τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του ιδιότυπου διμέτωπου μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός από την παρουσία του αυτή βγήκε ενισχυμένος καθώς διαλύθηκαν ορισμένοι μύθοι που επιχειρούσε να δημιουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μολύνοντας με τοξικότητα τον δημόσιο διάλογο και δηλητηριάζοντας το πολιτικό κλίμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια γενναία θεσμική αλλαγή και κάλεσε όλα τα κόμματα παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους να ψηφίσουν το νέο νόμο, ο οποίος – όπως είπε- περιλαμβάνει επτά σημαντικές τομές που θεραπεύουν χρόνιες παθογένειες, ενισχύουν τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ, απαγορεύουν την εμπορία- χρήση κακόβουλων λογισμικών και αυστηροποιούν την έννοια της εθνικής ασφάλειας.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε για μια ακόμη φορά σε καταγγελίες χωρίς να προσκομίζει στοιχεία. Τονίζουν δε ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απηύθυνε επίμονα ερωτήματα για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα πέντε ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, προκειμένου να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής αλλά και για το γεγονός ότι κατάργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Παράλληλα, διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός ρωτούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το αν επί των ημερών του είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές, καθώς παρότι εκείνος είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν γίνονταν, προέκυψε μετά ότι παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός απάντησε με κάθετο τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε στη Βουλή ότι παρακολουθούσε υπουργούς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτo ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;» είπε χαρακτηριστικά.

Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από νωρίς έδειξε ότι δεν θα αφήσει να μετατραπεί η Βουλή σε προνομιακό πεδίο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και έτσι, τον κάλεσε ακόμα και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αν θεωρεί όπως άλλωστε υπαινίχθηκε ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. της ΝΔ υπερτονίζοντας την στάση των δυο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τις παρακολουθήσεις.

Κατέβηκε και έχασε το λόγο

Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίμονα από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον κάλεσε μάλιστα σε έντονο ύφος να απαντήσει άμεσα όσο βρισκόταν στο βήμα. «Όταν τελειώσετε, όταν κατεβείτε κάτω», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού αρχικά είπε «δεν κατεβαίνω» και ζητούσε απάντηση για να συνεχίσει, τελικά διέκοψε τη δευτερολογία του, κατέβηκε από το βήμα και έδωσε τον λόγο στον πρωθυπουργό για να απαντήσει. Αυτό ήταν και το μοιραίο πολιτικό σφάλμα. Διότι βάσει του κανονισμού ξεκίνησε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός και έτσι δεν μπορούσε να πάρει ξανά το λόγο.

Τι είχε προηγηθεί

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σηκωθεί όρθιος στη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού όταν ο τελευταίος διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε ούτε γνώριζε για παρακολουθήσεις των υπουργών του αλλά και των ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή με φωνές και κραυγές από εκατέρωθεν «στρατόπεδα».

Το απρόοπτο περιστατικό

Μια απρεπής χειρονομία εξόργισε τη βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή η οποία σηκώθηκε και διαμαρτυρόμενη έφτασε μέχρι τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο με αντεγκλήσεις και έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός από την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, χρειάστηκε και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για να την απομακρύνει από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και να την οδηγήσει πίσω στο έδρανό της. Το περιστατικό σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».