Η είδηση του πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού και της εισβολής της αστυνομίας στο σπίτι της, συγκλόνισε το πανελλήνιο και ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας με εκατομμύρια κόκκινα δάνεια που δόθηκαν σε ξένα funds.

Η Νέα Δημοκρατία με μια λογική αυτορρύθμισης της αγοράς κατήργησε οριστικά τον νόμο Ν.3869/10 του ΠΑΣΟΚ γνωστό και ως νόμο Κατσέλη και έφερε τον πτωχευτικό κώδικα που όμως είχε ως αποτέλεσμα μόνον 200 ρυθμίσεις.

Ο ασκός του Αιόλου των πλειστηριασμών ανοίγει και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα σφυρίζοντας αδιάφορα για τις δικές του ευθύνες.

Ποντάρει στην «ασθενή μνήμη» του πολίτη. Ο πολίτης όμως δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά ότι το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νόμο Κατσέλη. Δεν ξεχνά ότι τον αντικατέστησε το 2019 από έναν μηχανισμό ρύθμισης που απέδωσε μόνο 2500 διακανονισμούς. Δεν ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και ποινικοποίησε τους αγώνες των συνδικαλιστών .

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα σκληρά μνημόνια . Και όμως το ΠΑΣΟΚ το 2010 έφερε τον μοναδικό νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Ν.3869/10 (Κατσέλη) και αντιστάθηκε απέναντι στις επιταγές της τρόικα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που προστάτευσε την πρώτη κατοικία

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έφερε πριν από λίγες ημέρες τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει:

  • Ο οφειλέτης, που αδυνατεί να πληρώσει, μπορεί να ζητήσει, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φθάνει μέχρι τα 35 έτη το ποσόν που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.
  • Προστατεύεται η κύρια κατοικία, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
  • Προβλέπεται το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του με την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να απευθύνει προς αυτόν πρόσκληση αγοράς πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα).
  • Κάθε οφειλέτης δικαιούται προστασία της κατοικίας του, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων.
  • Η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για την προστασία της κατοικίας γίνεται με επιτόκιο που δε μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 1,20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδού η Ρόδος και για τη Νέα Δημοκρατία και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν πιστεύουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ας αποδεχτούν την πρόταση μας.

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, πολιτευτής Α’ Πειραιά, επιχειρηματίας