Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα των πλειστηριασμών, με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει την τροπολογία του κινήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Όλα όσα συνέβησαν με την εισβολή στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, είναι σκηνές που θα δούμε να επαναλαμβάνονται και στο μέλλον. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει εδώ και καιρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» τόνισε κ. Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής.

Ταυτόχρονα παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί όπως τονίζει, μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας, της  οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσό των 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

Ευρώ

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου στους πλέον αδύναμους οφειλέτες.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ:

  • Ο  δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίηση της.
  • Αντίστοιχη προστασία θα υπάρχει και για την αγροτική ακίνητη περιουσία.
  • Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα  αγοράς του δανείου του πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα).

«Καλούμε τη Βουλή και όλα τα κόμματα να ψηφίσουν για αυτούς που έχουν ανάγκη, για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία αποπληρωμής του δανείου τους. Να ψηφίσουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ορέξεις τραπεζών και funds» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ακρίβεια για να έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους που καλύπτουν το 56,4% των φορολογικών εσόδων. «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους από την ακρίβεια. Και ο ρυθμός μείωσης της κατανάλωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος και να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, μαζί με ένα σύνολο παθογενειών όπως η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αλλά και ο πληθωρισμός» επεσήμανε.

Για Ασφαλιστικό: «Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν αύξηση ούτε μισό ευρώ»

Όσον αφορά το ασφαλιστικό αναφέρθηκε στην αύξηση στις συντάξεις, «που διαφημίζει η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι είναι κάτω από το δείκτη του πληθωρισμού και εξανεμίζεται, ενώ δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους αλλά ένα μέρος τους μόνο. «Γιατί οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν αύξηση ούτε μισό ευρώ». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει το  γεγονός ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει αποτέλεσμα για πολύ λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους ενώ για τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ έχει μηδενικό αποτέλεσμα. Κατηγόρησε παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία ότι μετέτρεψε σε κεφαλαιοποιητικό το σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους, οδηγώντας τους στο απόλυτο αδιέξοδο στο μέλλον αλλά οδηγώντας και σε συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων για τους ήδη εργαζόμενους και συνταξιούχους  αφού οι επικουρικές συντάξεις τους θα εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου πλέον.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στην εκτόξευση του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των οφειλετών από 1.407.030 άτομα το 2019, έφτασε τα 2.362.410 το 2022, δηλαδή προστέθηκαν 955.000 νέοι οφειλέτες.

Τι πρότεινε ο κ. Κατρίνης για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

Αναφερόμενος στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κατρίνης πρότεινε:

  • Πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών
  • Γενναία ρύθμιση των οφειλών με 120 δόσεις
  • Έκπτωση 80% έως 100% (σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής) στα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Κατέρριψε επίσης «το αφήγημα της κυβέρνησης» για ταχύτερη απονομή των συντάξεων αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα εκκρεμούν 127.000 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, 65.000 αιτήσεις με παράλληλη ασφάλιση, 55.000 αιτήσεις εφάπαξ ενώ 100.000 παλαιές συντάξεις δεν έχουν ακόμα επανυπολογιστεί, την ίδια στιγμή που γίνονται λάθη στις απονομές, που υπολογίζονται στο 40% του συνόλου των αιτήσεων που ολοκληρώνονται.