Ένα νέο μέτωπο άνοιξε στο πεδίο της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο με τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν ολόγυμνοι και σε κακή κατάσταση από τις ελληνικές αρχές. Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, οδηγήθηκαν στο σημείο από την τουρκική στρατοχωροφυλακή και εγκαταλείφθηκαν χωρίς ρούχα στην τύχη τους.

Μετά το πρώτο σοκ, οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τα πάντα και ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς των δύστυχων αυτών ανθρώπων σε ασφαλές μέρος.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των τουρκικών αρχών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο θέμα του μεταναστευτικού και της απόπειρας εργαλειοποίησής του. Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό.

Φυσικά, η Τουρκία αρνήθηκε τα πάντα και μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα. Έτσι με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές άρχισε η εκστρατεία για την αποκατάσταση της αλήθειας και σε αυτό το περιστατικό.

Χθες, η ένταση κορυφώθηκε με νέες επιθέσεις εκ μέρους της Τουρκίας και την ελληνική κυβέρνηση να απαντά κάνοντας λόγο για ένα ακόμη θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν σκληρές, καθώς έκανε λόγο για πρωτοφανείς και αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας, για απάνθρωπη συμπεριφορά που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό.

Για «κακή τύχη» των τούρκων μαζί με τους αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών ήταν και προσωπικό της Frontex, την περασμένη Παρασκευή.

Χωρίς να χαθεί χρόνος η κυβέρνηση δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ενημερώθηκε ο Ο.Η.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ζητήθηκε και συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, βρίσκεται στη Βιέννη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης όπου θα έχει συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, με τον οποίον θα συζητήσουν «τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών καθώς και τη διεθνοποίηση των πρακτικών εργαλειοποίησης από την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον. Τον γύρο των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ έκανε η φωτογραφία με τη στιγμή που δείχνει ο κ. Θεοδωρικάκος στην κα Γιόχανσον τη σοκαριστική φωτογραφία με τους γυμνούς μετανάστες στη μέση του πουθενά στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε και μια μακροσκελή επιστολή ενημέρωσης στους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και στην κα Γιόχανσον, όπου περιγράφει με λεπτομέρειες μέσα από τις συγκλονιστικές καταθέσεις των 92 μεταναστών, τις εικόνες που αντίκρισαν οι ΕΛΑΣ και μέλη της Frontex. Όπως αναφέρει στην επιστολή ο υπουργός, οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της αδιάσειστα στοιχεία για τα όσα φρικτά διαπράττει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τον πόνο και την αγωνία ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

«Η Άγκυρα θα πάρει την απάντηση που της αξίζει μέσα από στοιχεία και τα ψέματα και τα fake news τους θα διαλυθούν σαν χάρτινος πύργος», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.