Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 20 Μαΐου γιορτάζουν
Θαλλελαίος, Θαλής
Λυδία, Λήδα, Λύδα
Ποιος γιορτάζει αύριο
Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια
Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Ελίνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα, Νέλη
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη
Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας
Αγία Λυδία η Φιλιππησία: Η πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης
Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία θεωρείται η πρώτη Ευρωπαία που βαπτίστηκε Χριστιανή. Ήταν έμπορος πορφύρας από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας και ζούσε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όταν την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία γύρω στο 50 μ.Χ.
Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων (16:14-15), η Λυδία παρακολούθησε το κήρυγμα του Παύλου κοντά στον ποταμό Ζυγάκτη και συγκλονισμένη από τα λόγια του, ζήτησε να βαπτιστεί μαζί με την οικογένειά της. Αμέσως μετά, τον προσκάλεσε στο σπίτι της και του προσέφερε φιλοξενία. Έτσι, το σπίτι της Λυδίας έγινε το πρώτο «κατ’ οίκον» χριστιανικό εκκλησίασμα στην Ευρώπη.
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 20 Μαΐου, ενώ στους Φιλίππους, κοντά στον τόπο της βάπτισής της, υπάρχει σήμερα βαπτιστήριο αφιερωμένο στην Αγία Λυδία, όπου τελούνται βαπτίσεις στον ποταμό με αναφορές στην πρώτη Χριστιανή της ηπείρου.
Η Λυδία είναι σύμβολο πίστης, φιλοξενίας και γυναικείας παρουσίας στον Πρώιμο Χριστιανισμό. Γι’ αυτό και τιμάται ιδιαίτερα από τις γυναίκες, αλλά και από όσους φέρουν το όνομά της.