Επίθεση στην Τουρκία με αφορμή το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μίλησε για ακόμα ένα θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό. «Συνεχίζεται», είπε, «απροκάλυπτα η εργαλειοποίηση των μεταναστών», ενώ έκανε λόγο για τακτικές βαρβαρότητας.

«Οι ίδιοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν εκεί με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας να διερευνήσει το περιστατικό να τιμωρήσει τους εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Έχει ήδη ενημερώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τον ΟΗΕ και θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ και θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αρχές τους έχουν περιθάλψει και ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο που ισχύει.

Αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Πάντοτε επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας και θέλουμε να είναι ανοικτοί στον διάλογο. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει την αδιέξοδη τακτική των προκλήσεων, των ύβρεων των ανιστόρητων ισχυρισμών και να συνειδητοποιήσει ότι με αυτή την τακτική δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα ή να συνυπάρξουν αρμονικά δυο χώρες που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας έχει καταφέρει να καταλαβαίνουν όλοι ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και ποιος αστάθειας. Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική που ασκεί».