Σε μία νέα παραδοχή για τη σκληρότητα που επέδειξε η Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα με αφορμή την κρίση χρέους προχώρησε για άλλη μια φορά, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015. «Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά», είπε σε συνέντευξή του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, την τυπική έξοδο της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα επιτήρησης μετά από 12 χρόνια και τι σημαίνει αυτό τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για την Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ, ανέφερε πως πρόκειται για καλά νέα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη, «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Είπε μάλιστα πως δεν είναι ακριβές πως η Γερμανία έκανε ή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μερικές φορές οι Γερμανοί στο εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι είναι οι κύριοι της Ευρώπης. Αυτό προφανώς δεν ισχύει» ανέφερε.

«Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή», δήλωσε. Μιλώντας  στο Euronews, υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

«Αχρείαστο» το δημοψήφισμα

Ερωτηθείς για το αν υπήρχαν στιγμές που η Ε.Ε. έδειξε αλληλεγγύη με απτό τρόπο στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι τότε έπρεπε να δώσει μάχη για να αποτρέψει άλλες χώρες απ’ το να ζητούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. «Επειδή αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα σκάνδαλο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι είπαν όχι, αλλά το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε, εφαρμόστηκε», είπε. Και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόγραμμα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που οι πολίτες είχαν ψηφίσει όχι. 

«Ήταν ένα λάθος για τους Έλληνες επειδή ψήφιζαν για κάτι που δεν υπήρχε πια. Ήταν αχρείαστο» τόνισε.

Αναφορικά με τα  με τα «μαθήματα» από την ελληνική κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη:«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος» τόνισε.