Ένα βήμα πριν διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν που με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, καλώντας τους μουσουλμάνους της περιοχής να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα έναν από τους υποψήφιους ψευδομουφτήδες.

Ο πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη θέση του βουλευτή, παρά το γεγονός ότι με νεότερη δήλωσή του θέλησε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει. «Ανασκευάζω πλήρως το περιεχόμενο πρόσφατης ανάρτησής μου, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί από όλους τους λογαριασμούς μου στα κοινωνικά δίκτυα. Εκφράζω τη λύπη μου για την αναστάτωση και την αφορμή που, παρά τη θέλησή μου, έδωσα για αρνητικά σχόλια προς εμένα και κυρίως προς την παράταξη που εκπροσωπώ ως βουλευτής Ξάνθης.

Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή. Η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Εφεξής δε και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση των θέσεών μου ή των προθέσεών μου, δηλώνω ότι δεν θα μετέχω σε καμία διαδικασία που ενθαρρύνει τα αντίθετα με τα παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Η μεταμέλειά του όμως δεν φαίνεται πως είναι αρκετή για να μεταπείσει την ηγεσία που εκτιμά πως πήρε πίσω τα λεγόμενά μου όχι επειδή το εννοούσε, αλλά για να μην έχει επιπτώσεις μετά το σάλο που δημιουργήθηκε. Το ατόπημά του χαρακτηρίζεται ως σημαντικό και η διαγραφή του κατά πολλούς έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πήρε τηλέφωνο τον κ. Μπαράν ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση του.