Το σφράγισμα των σεναρίων για πρόωρες κάλπες από τον πρωθυπουργό ανέκοψε την φόρα που είχαν ήδη πάρει πολλοί νυν και υποψήφιοι βουλευτές ανά την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική τους καμπάνια με συγκεντρώσεις, τραπεζώματα, εμφανίσεις σε τοπικά κανάλια, αλλά και παραγγελία δημοσκοπήσεων για να μετρήσουν δυνάμεις ειδικά στις προσεχείς εκλογές που ο εκλογικός χάρτης αλλάζει λόγω των νέων πληθυσμιακών δεδομένων που προέκυψαν από την απογραφή.

Και μπορεί να μην πατάνε γκάζι οι υποψήφιοι, ωστόσο γνωρίζουν ότι η μάχη του σταυρού θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η απλή αναλογική «κόβει» έδρες και οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα, συνεπώς πρέπει να «τρέξουν», να βρεθούν κοντά στους ψηφοφόρους τους, να σφίξουν χέρια και να «χτίσουν» συμμαχίες για να εξασφαλίσουν μια από τις πρώτες θέσεις στην περιφέρειά τους.

Ο διαγκωνισμός των γαλάζιων συνυποψηφίων στις μεγάλες περιφέρειες είναι τεράστιος και οι πολιτικές μάχες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς ο κίνδυνος για καραμπόλες είναι πάντα υπαρκτός.  Η χρονική μετάθεση των εκλογών μετά την έντονη φημολογία για κάλπες το Φθινόπωρο προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα στους υποψηφίους. Όσοι είχαν ήδη ξοδέψει αρκετά για την προβολή τους εκτιμώντας ότι ο χρόνος είναι λίγος δυσαρεστήθηκαν, ωστόσο τα παλαιά στελέχη που έχουν ισχυρές εκλογικές βάσεις δεν προβληματίστηκαν.

Πάντως, ο κομματικός μηχανισμός κινείται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στην πολυπληθή Αττική. Εν τω μεταξύ,   με τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, αυξάνονται οι έδρες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ( 15 από 12), ενώ χάνουν μία έδρα η Α’ Αθήνας, ο Νότιος Τομέας και η Αχαΐα. Όπως όλα δείχνουν θα αυξηθούν οι μονοεδρικές, ενώ αντίθετα, πιθανό είναι να αυξήσουν έδρες η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και η  Ανατολική Αττική που παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση με βάση τα προσωρινά στοιχεία της νέας απογραφής.

Στην Α’ Αθηνών

Έξι βουλευτές αριθμεί σήμερα η Α’ Αθηνών μετά την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2021. Αυτοί είναι οι Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή.

Η μάχη αναμένεται μακρά καθώς υποψήφιοι θα είναι επίσης: ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δημόπουλος, ο επί χρόνια αντιδήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας αλλά και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, καθώς επίσης και ο δ/ντης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού, Δημήτρης Πιστόλας.

Όπως όλα δείχνουν, δεν θα κατέβει ξανά υποψήφιος ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που το 2019 είχε πολιτευθεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Νότιος Τομέας

Πρόκειται ενδεχομένως για το πιο ανταγωνιστικό γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παραμένει πρώτο φαβορί, ενώ τη μάχη θα δώσουν εκ νέου οι Διονύσης Χατζηδάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανακης, Γιάννης Καλλιάνος, καθώς και  οι κυρίες Σοφία Βούλτεψη και Άννα Καραμανλή. Τις ισορροπίες ωστόσο ανατρέπει η είσοδος στο ψηφοδέλτιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαΐτάνης.

Βόρειος Τομέας

Χωρίς ανατροπές ο Βόρειος Τομέας, καθώς η μάχη θα δοθεί κυρίως μεταξύ των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και των Θεόδωρο Ρουσόπουλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, Δημήτρη Καιρίδη και την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη.  Ο Διευθυντής του κόμματος Νίκος Ρωμανός – όπως όλα δείχνουν- δεν θα είναι υποψήφιος, ούτε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Δυτικός Τομέας

Ενδιαφέρον στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει και ο Δυτικός Τομέας, καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη περιφέρεια και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα κράτησε και την έδρα. Οι άλλοι δύο της γαλάζιας τριάδας στον Δυτικό Τομέα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στο δυτικό τομέα αδειάζει μία έδρα, την οποία αναμένεται να διεκδικήσουν ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, η υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική Μαρία Συραγγέλα και πιθανότατα ο επί χρόνια αυτοδιοικητικός Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ανατολική Αττική

Υψηλός ανταγωνισμός στην Ανατολική Αττική όπου υπάρχουν 6 υποψήφιοι για τις 4 έδρες που εκτιμάται ότι θα πάρει η ΝΔ:  Μάκης Βορίδης, Βασίλης Οικονόμου, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και οι νεοεισερχόμενοι Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Βασίλης Οικονόμου έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει. Η Γεωργία Μαρτίνου πιθανότατα θα «κατεβεί», διαψεύδοντας τη φημολογία ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια. Ο Γιώργος Βλάχος διατηρεί ισχυρά προσωπικά ερείσματα στην τοπική κοινωνία.

Ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν την θετική τους παρουσία στις κυβερνητικές θέσεις που έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μάχη θα είναι δυνατή μέχρι τέλους.

Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική, τέλος, θα δώσουν ξανά τη μάχη του σταυρού οι  Θανάσης Μπούρας, Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ενώ κατεβαίνει εκ νέου και ο Ανδρέας Τσώκος, ο οποίος παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Η task force των γαλάζιων ψηφοδελτίων

Το απαιτητικό έργο της κατάρτισης των γαλάζιων ψηφοδελτίων έχει αναλάβει μια ολιγομελής αλλά δυνατή ομάδα που στόχο έχει να «παντρέψει» παλιά δυνατά στελέχη με νέα καταξιωμένα πρόσωπα. Οι συσκέψεις και οι συναντήσεις είναι συνεχείς για το λόγο αυτό και σταδιακά «κλείνουν» και οι νέες υποψηφιότητες. Η task force των γαλάζιων ψηφοδελτίων αποτελείται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο και τον γραμματέα οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, ενώ συχνά η ομάδα συνεδριάζει υπό τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη.