Ως πρόβα τζενεράλε για το φετινό καλοκαίρι «είδαν» κυβερνητικοί αξιωματούχοι την μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, μια φωτιά που «τρύπωσε» στον αστικό ιστό και έκανε την Αττική να κρατάει την ανάσα της για αρκετές ώρες. Κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε μια περιοχή όπως η βορειοανατολική Αττική που δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τις πληγές του πρόσφατου παρελθόντος, ο κρατικός μηχανισμός κατάφερε να ανταπεξέλθει με σημαντικές ωστόσο υλικές απώλειες. 

Επιχειρώντας να κάνουν αποτίμηση στον επιχειρησιακό τομέα οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι από το απόγευμα της Τρίτης που ξέσπασε η φωτιά ένας ολόκληρος μηχανισμός κινητοποιήθηκε σε κάθε επίπεδο, προκειμένου από την μια να περιορίσει την φωτιά, να ενημερώνονται οι πολίτες λεπτό προς λεπτό έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και συντονισμό κάτω από την ομπρέλα της Πολιτικής Προστασίας σώματα όπως η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ, αλλά και εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι μονάδες υγείας ακόμα και ο στρατός. «Αυτό που κατέδειξε η μεγάλη και δύσκολη φωτιά ήταν ότι ο συντονισμός λειτούργησε και φάνηκε εκ του αποτελέσματος» έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίστηκε ως το υπέρτατο αγαθό και διαφυλάχθηκε, καθώς εκτός από κάποιους τραυματισμούς την ώρα της μάχης δεν χάθηκε ούτε ένας πολίτης παρά το μένος της πυρκαγιάς. Αυτό που τόνιζαν επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι φυσικά και φάνηκαν δυσλειτουργίες, οι οποίες όμως θα αντιμετωπιστούν γιατί όπως σημείωναν ποτέ κανείς δεν θεώρησε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, γιατί αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ψέμα ειδικά προς τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, που ξεσπιτώθηκαν, που αγωνιούσαν επί ώρες, που ταλαιπωρήθηκαν, που «πολεμούσαν» με κάθε μέσο να δαμάσουν την πύρινη λαίλαπα για να  μην τους φτάσει. 

Θεωρούν επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι μέσα σε λίγες ώρες τα γρανάζια του μηχανισμού λειτούργησαν τόσο αρμονικά που όλες οι εκκενώσεις έγιναν με απόλυτη ασφάλεια πάντα με την συνδρομή των ίδιων των πολιτών που δεν ένιωθαν έρμαια και αφημένοι στην τύχη τους.

Ένα από τα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα είναι να κινηθεί από εδώ και πέρα άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η καταγραφή των ζημιών και με την ίδια ταχύτητα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους έχασαν το βιός τους.

Κομβικό στο όλο εγχείρημα θεωρείται το γεγονός ότι σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο όλοι οι αρμόδιοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, είχαν την ίδια εικόνα, την ίδια πληροφόρηση και έτσι δεν ενεργούσαν κατά μόνας αλλά ως ομάδα.

Μιλώντας με αριθμούς

Το εύρος του συντονισμού φάνηκε από το γεγονός ότι το επιχειρησιακό κέντρο είχε υπό την ευθύνη του: 485 πυροσβέστες, πεζοπόρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ταυτόχρονα εκκενώθηκε ένα νοσοκομείο Παίδων, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άλλες δομές, τρεις δήμοι με πληθυσμό τουλάχιστον 90.000 κατοίκων. Ήταν σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για φιλοξενία όσων έμειναν έστω και προσωρινά άστεγοι, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν, το ΕΚΑΒ και τα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία τέθηκαν σε μέγιστη ετοιμότητα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, ενώ η Δασική Υπηρεσία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο πεδίο, δίπλα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής. Τέλος, η αστυνομία, η έντονη παρουσία της οποίας επικρίθηκε ήδη από κάποιους που την θεώρησαν περιττή προχώρησε σε περισσότερους από 600 απεγκλωβισμούς πολιτών.

«Αν όλες αυτές οι αρχές ήταν τόσο καλά συντονισμένες στις περσινές πυρκαγιές σε Αττική και βόρεια Εύβοια δεν θα υπήρχαν τόσο μεγάλες καταστροφές» έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο newsbeast.gr.