Ορθάνοιχτο αφήνει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά πως όταν ψηφίζεις απλή αναλογική, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα βρεις με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος είπε στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά πως «με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή… γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο έκανε πρόταση 5 σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει αυτή την ελπίδα».

Ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η «Ομπρέλα» επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε συνέντευξη του να αυτοκαταργηθούν οι τάσεις, απάντησε πως «η Ομπρέλα είναι παράδειγμα ιδεολογικού ρεύματος. Με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος που δεν πέρασαν. Οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν πολλές πλευρές. Είχαν πως θα είναι το κόμμα, όπου εκεί κρατάμε τις αντιρρήσεις μας και ελπίζουμε ότι θα δουλέψει όμως το σχέδιο. Τα πρώτα σήματα είναι θετικά. Θα δούμε αν θα λειτουργεί και όσο δημοκρατικά και όσο συλλογικά και με όση λογοδοσία θέλουμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα, μια πολιτική απόφαση, μια στρατηγική. Η Ομπρέλα σε πολλά από αυτά είναι με την πλειοψηφία».

ΝΔ: Το 2022 δεν είναι 2015

Τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, σχολίασε με δηκτικό τρόπο το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την Πειραιώς, «το μέτωπο Τσίπρα – Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται. Αυτός που λείπει είναι ο κ. Καμμένος. Αλλά το 2022 δεν είναι 2015».