Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης (14/06). «Δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική σημείωσε ότι είναι κοινός τόπος ότι δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Πρόσθεσε δε ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

«Αυτό που δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση, οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα που θα διαρκέσει δέκα μήνες Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά εξαρτάται κυρίως από την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο μερικές φορές φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός. Η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με fake news και ψέματα, ειδικά ως προς την πανδημία. Είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτου στην Ευρώπη. Είναι ψέμα.

Υπάρχει και μία διαρκής προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα που ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση, δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις που είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για αυτοδυναμία

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους…Το γεγονός ότι μεσολαβεί μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με ενισχυμένη αναλογική. Το μείζον ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση δε σημαίνει μία κυβέρνηση που θα αποτελείται μόνο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μην μπλέκουμε την αυτοδυναμία με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Είχα μιλήσει προεκλογικά το 2019 για αυτοδύναμη Ελλάδα και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα το οποίο σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ότι ήταν το 2019.

Δε θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Δε μπορώ να προεξοφλήσω το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει τελικά μέσα από το συσχετισμό των δυνάμεων τι θα γίνει. Και σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι αδιάφορη. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική κάλπη, αλλά η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για εκλογικό νόμο

«Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με το τι μας συμφέρει; Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει έχετε τη δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί και το έχω αποδείξει αυτό ή δε θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής ότι δε πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Επομένως, θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός.