Συνεχίζεται το κρεσέντο επιθετικότητας και αναθεωρητισμού από την Τουρκία σε επίπεδο πολιτικού λόγου με τον υπουργό Επικρατείας του 2002 αυτή τη φορά Μασούμ Τουρκέρ (ήταν μέλος της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετσεβίτ) να μιλά ανοικτά ακόμη και για πόλεμο κατά της Ελλάδας.

«Να πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» σε ελληνικά νησιά» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού CNN Turk, «αρκεί να… τηρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης».

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι Φούλια Κάλφα και Εμίν Παζαρτζί, απόρησαν με τα όσα άκουσαν από τον πρώην υπουργό. Ειδικότερα, ο διάλογος είχε ως εξής:

Τουρκέρ: Σε κάποια από αυτά τα νησιά πρέπει να κάνουμε επιχείρηση εκκαθάρισης. Το ναυτικό μας πρέπει να κάνει μια ενέργεια σε εκείνα τα νησιά του Αιγαίου που θα σταματήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε εκεί.

Κάλφα: Μιλάτε για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς;

Τουρκέρ: Ναι ψυχή μου, ξέρουμε πώς παραχωρήθηκαν τα νησιά εκείνα στην συνθήκη της Λωζάνης.

Παζαρτζί: Μα κύριε Μασούμ, αυτό που λέτε όμως σημαίνει πόλεμος.

Τουρκέρ: Δεν είναι πόλεμος κύριέ μου. Αλλά αν χρειαστεί και πόλεμος ας γίνει, ναι αν είναι να γίνει πόλεμος ας γίνει για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας από την συνθήκη της Λωζάνης.