Το «παρών» στην εκδήλωση στην Αστυπάλαια για την πορεία υλοποίησης του έργου ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας «Astypalea: smart & sustainable island», έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος έναν χρόνο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αστυπάλαια όπου η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στις ζωές των κατοίκων. 

Μίλησε για τολμηρή και λίγο τρελή ιδέα να συνεργαστεί η κυβέρνηση με μια ιδιωτική επιχείρηση και να δοκιμάσουν καινούριες ιδέες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. «Η τεχνολογία έχει χρησιμότητα μόνο αν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Να παραδώσουμε έναν καλύτερο πλανήτη στα παιδιά μας», είπε ακόμα.

Εξηγώντας πως επέλεξαν το συγκεκριμένο νησί είπε: «Καταλήξαμε στην Αστυπάλαια γιατί είχε το σωστό μέγεθος και γιατί υπήρχε μια δημοτική αρχή που ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας και ανέλαβε αυτό το πρότζεκτ και εκπαίδευσε την τοπική κοινωνία για τα οφέλη αυτής της καινοτομίας. Όταν ήρθαμε πέρυσι εδώ πρώτη φορά και παρουσιάσαμε το σχέδιο μας για την έξυπνη και βιώσιμη Αστυπάλαια έβλεπα στα μάτια κάποιων επιφύλαξη, αλλά βλέπω φέτος ότι πειστήκατε». «Είναι μια επανάσταση», είπε «που έχει σημασία για το νησί και αυτά που γίνονται εδώ δεν γίνονται αλλού στον κόσμο. Είμαστε στην πρωτοπορία της καινοτομίας για πρωτότυπους τρόπους μετακινήσεων και πως αυτή η καινοτόμος τεχνολογία θα γίνει μοχλός για μια καλύτερη καθημερινότητα χωρίς θόρυβο και καυσαέρια και που θα έχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες. 

Σήμερα, έναν χρόνο μετά παρουσιάζουμε την έξυπνη πλατφόρμα μετακίνησης που επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να επιλέγουν να μετακινηθούν είτε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ή σκούτερ και έτσι θα έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί. Νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και κουμπώνει αυτό στην αναβάθμιση του ίδιου του δικτύου του νησιού με έξυπνες μετρητές και έτσι δεν θα είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας». 

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την συζήτηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «από που θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια. Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας και σε μια εποχή που είμαστε όλοι θύματα μιας πολεμικής εισβολής καταλαβαίνουμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι το άπαν». «Ο αέρας και ο ήλιος» είπε «είναι δικός μας και κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγάλες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά γιατί θα διαταράξουν το περιβάλλον και θα μπουν εκεί που το επιθυμεί η κάθε τοπική κοινωνία». 

«Από φέτος με την δημοσιότητα που πήρε το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα στο τουριστικό προϊόν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι αυτό που γίνεται σήμερα εκεί θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο και χαρακτήρισε δωρεάν διαφήμιση την εμπλοκή της VW. 

«Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τον προορισμό τους με βάση την βιωσιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ήδη από φέτος με την δημοσιότητα που πήρε το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα στο τουριστικό προϊόν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η δυνατότητα να συνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα και την προστασία του πολιτισμού δίνουν στα νησιά μια μεγάλη ευκαιρία. «Άλματα στον τομέα της πράσινης μετάβασης κάνει και η Τήλος και η Χάλκη», συμπλήρωσε. 

Και κατέληξε: «Είναι εύκολο να το κάνουμε στα νησιά μας και οι πόροι είναι διαθέσιμοι και με την στήριξη του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να κάνουμε την διαφορά στα νησιά μας. Το project της Αστυπάλαιας θα είναι ένας φωτοδότης και τίποτα δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την στήριξη των τοπικών αρχών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι η ενέργεια που θα παράγεται θα οδηγήσει σε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος για όλους. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι αλλά να γίνουμε πρωταγωνιστές», είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολεία της Αστυπάλαιας όπου τα παιδιά με την βοήθεια της τεχνολογίας έφτιαξαν ένα έξυπνο θερμοκήπιο. 

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη