Με φυσική παρουσία, ύστερα από τρία χρόνια, συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον εντός των επομένων ημερών η πολυσυζητημένη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ στην οποία λαμβάνουν μέρος οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη κεκλεισμένων των θυρών για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο.

Συνήθως υπάρχουν και μια – δυο ελληνικές παρουσίες που προσκαλούνται σε αυτές τις συνεδριάσεις και αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά έχουν λάβει πρόσκληση προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς επίσης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που ήδη έχει μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί προφανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα σενάρια εξέλιξής του, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η πορεία της διεθνούς οικονομία, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Η Ομάδα Μπίλντερμπεργκ συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο ανεπισήμως, με τη συμμετοχή περίπου 130 καλεσμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης.

Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει συνήθως σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα ανά τον κόσμο (συνήθως στην Ευρώπη και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά). Η διάσκεψη του 2009 είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.