«Ταμείο» κάνουν στην κυβέρνηση μετά το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Θεωρούν ότι αυτές οι 48 ώρες στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την εικόνα που είχαν για την χώρα μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκτός από όσα είδαν όλοι μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σε όλους τους συνομιλητές του την κατάσταση στην περιοχή μας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με αδιάσειστα στοιχεία έδειξε ποιος είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα σκιαγράφησε την εικόνα της Ελλάδας του σήμερα. Μιας Ελλάδας που δεν γκρινιάζει, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της παρά τις αντιξοότητες που εμφανίστηκαν με την μορφή πρωτόγνωρων κρίσεων παγκόσμιας εμβέλειας και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο της προόδου και της συμπόρευσης με τους συμμάχους της.

Για το μόνο που εργάζεται η Ελλάδα είναι η ευημερία των κατοίκων της αλλά και μέσα από συνεργασίες και πρωτοβουλίες με τους γείτονές της προωθεί τα συμφέροντα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Αυτό θα το πετύχει με την μετεξέλιξή της και σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η νέα μονάδα FSRU (πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG) στην Αλεξανδρούπολη θα είναι η πηγή τροφοδότησης και της Βουλγαρίας και μιας σειράς άλλων χωρών στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με υγροποιημένο αέριο. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τεράστια επιβράβευση της επιλογής της Αλεξανδρούπολης και του ρόλου της. Αυτό έρχεται να ενισχύσει τον γεωπολιτικό μας ρόλο, το αποτύπωμά μας και επίσης να δημιουργήσει ανάπτυξη.

Έπαινοι και από «εχθρούς»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Αυτό που προσμετράται στις επιτυχίες αυτού του ταξιδιού από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο απόσπασε επαίνους και από πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας. Από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, μέχρι τον Νίκο Παπανδρέου, αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης, όχι της αξιωματικής, δεν δίστασαν να εκφράσουν δημόσια μέσω των social media τον θαυμασμό τους. Γιατί όπως έλεγαν: Κερδισμένος δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ σε αυτή την περίπτωση αλλά η πατρίδα μας και σε αυτά δεν χωρεί μικροκομματική μιζέρια».

Έχασε την ψυχραιμία της η Άγκυρα

Επίσης, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση η επίσκεψη δεν είχε αντιτουρκικό χαρακτήρα.

Αναπόφευκτα, πάντως, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Οβάλ Γραφείο, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Αρχικά ήταν τα τουρκικά ΜΜΕ και στην συνέχεια υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο την παρουσία της Αθήνας στην Ουάσιγκτον.

Η κορύφωση ήρθε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος και δεν δίστασε να επιπλήξει δημόσια τις ΗΠΑ λέγοντας: «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν συμβαίνει. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Η ενόχληση της Άγκυρας είναι τόση που πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με προσβλητικό τρόπο να υποβαθμίσει την αποδοχή που είχε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα στο Καπιτώλιο. Ενώπιον του Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος οι ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται την λύση του Κυπριακού.

Έτσι, αν μπορεί να χρεωθεί μια επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή είναι ότι η Άγκυρα «βγήκε παραπονούμενη» στην Ουάσιγκτον σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι η Ελλάδα από την μια δείχνει και είναι μια ήρεμη και νηφάλια δύναμη στην περιοχή και από την άλλη δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν φοβάται να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Η νέα πρωτοβουλία Ελλάδας – ΗΠΑ και αυτά που έρχονται

Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης. Ο Νίκος Δένδιας προϊδέασε για το τι θα ακολουθήσει. Μίλησε για ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες. Ωστόσο κράτησε επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Το μόνο που αποκάλυψε ήταν πως η Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη και ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποβεί πολύ συμφέρουσα για την χώρα μας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.