«Παρακολουθούμε στενά τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται η διαρκής επιτεινόμενη και το τελευταίο διάστημα ραγδαία φθορά της κυβέρνησης. Από την άλλη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται σταδιακά και οι θετικές γνώμες. Δεν έχει τόση σημασία η πρόθεση ψήφου αλλά το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος πλέον. Είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη χώρα να πιέζει για εκλογές» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Ιωάννινα TV.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποτε και αν γίνουν εκλογές θα είμαστε πρώτο κόμμα. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να δηλώσουν την πρόθεσή τους να σχηματιστεί κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει ρώτα η χώρα μας. Οι επικείμενες εσωκομματικές μας εκλογές εκφράζουν ένα κόμμα σε αντιστοίχιση με την κοινωνική του βάση, με αδιαμεσολάβητες διαδικασίες εκλογής της Κ.Ε. και του Προέδρου από τη βάση των μελών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται ένα σύγχρονο κόμμα απαντώντας στην κρίση του κομματικού μοντέλου, διασφαλίζοντας ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων και αναλογική εκπροσώπηση των περιφερειών της χώρας. Η κάλπη της 15ης Μαΐου θα εκπέμψει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής και της επερχόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Από την κοινωνία για την κοινωνία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «αποδεικνύεται ένας πόλεμος διαρκείας μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που πριν λίγο καιρό φάνταζε αδιανόητο. Επιδίωξη του Πούτιν, τουλάχιστον για το εσωτερικό του ακροατήριο είναι να εμφανίσει μία νίκη. Αυτό το γεγονός μας θέτει σε κατάσταση παρατεταμένης κρίσης με τον ουκρανικό λαό να πλήττεται από τα δεινά του πολέμου και τον ρωσικό να υφίσταται τα δεινά των επιλογών του Προέδρου του. Με την απειλή να επικρέμεται στους λαούς της Ευρώπης, με την ενεργειακή ανασφάλεια και τις οικονομικές επιπτώσεις. Με μία Ε.Ε. που δεν έχει σταθεί στο ύψος της. Η Ε.Ε. παρουσιάζει έλλειμμα ανακλαστικών. Και ως προς τις προβλέψεις της και ως προς τις αντιδράσεις της. Δεν έχει επεξεργαστει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Το σχέδιο το οποίο ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 αδράνησε. Δεν υπολόγισε ποτέ τις πιθανές κινήσεις της Ρωσίας. Υποτίμησε την πραγματικότητα και τη δυναμική της. Τα δεινά μίας χαμηλών ανακλαστικών ως προς τη στρατηγική και τις πολιτικές αποφάσεις Ε.Ε., μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων χωρισμένης σε βορρά και νότο, τα έχουμε υποστεί και εμείς στη διάρκεια των μνημονίων. Οι βραδείες αντιδράσεις, η αναβλητικότητα των αποφάσεων αλλά και το έλλειμμα στρατηγικής, σε μία τέτοια περίοδο κρίσης όπως η παρούσα προβληματίζουν πολύ.

Η Ε.Ε. οφείλει να δώσει χώρο στη διπλωματία για ενεργητική εξωτερική πολιτική ενιαία ώστε να μη συνθλιβεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Κάθε επιλογή της οφείλει να βασίζεται στις ανάγκες της και να συνέχεται από μία στρατηγική. Οι κυρώσεις π.χ. προς τη Ρωσία, τις οποίες στηρίζουμε ως διπλωματικό μέσο πίεσης, έχουν ως οδηγό τους ότι πρέπει να βλάπτουν αυτόν που τις υφίσταται περισσότερο από όποιον τις επιβάλλει; Η Ευρώπη έχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία της τάξης του 40% και ο χρόνος ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης και της χώρας μας δεν συμβαδίζει με τους ρυθμούς που αναπτύσσονται οι ενεργειακές ανάγκες. Άρα η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Εξού και απαιτείται ενιαία δυναμική φωνή που θα αποτρέψει ό,τι μας απασχολεί σήμερα αλλά και μελλοντικά επίδικα».

Εμείς μιλάμε εδώ και 9 μήνες για την ενεργειακή κρίση

Όλγα Γεροβασίλη

Τέλος όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η βουλευτής σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε εδώ και 9 μήνες για την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση υποτιμούσε και το κύμα ακρίβειας και την κρίση ενέργειας. «Πέτυχε» ρεκόρ ανατιμήσεων πανευρωπαϊκά πριν τον πόλεμο ο οποίος την βρήκε αδρανή και ελλειμματική σε ενεργειακή στρατηγική (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς ύπαρξη εναλλακτικής) όχι όμως και σε πολιτικές προτεραιότητες.

Διότι με την ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς ως πολιτική της προτεραιότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ -μία επιχείρηση κοινής ωφέλειας η οποία θα μπορούσε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο- εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αντιθέτως σήμερα συμμετέχει διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο, στην κερδοσκοπία και στο καρτέλ που έχει στηθεί από τους 5 παρόχους. Σήμερα δε, λαμβάνουν χώρα χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν. Σήμερα που βράζει πλέον μία μεγάλη κοινωνική έκρηξη από τους εξαθλιωμένους πολίτες η κυβέρνηση ενημερώνει ότι θα ανακοινώσει μέτρα «πριν λάβει αποφάσεις η Ε.Ε». Και αυτό το «επικοινωνιακό σερβίρισμα» όμως πέφτει στο κενό διότι έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δύο χωρών με σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, οι οποίες εδώ και ένα μήνα υπερασπίστηκαν το συμφέρον των πολιτών τους παίρνοντας μέτρα και βάζοντας πλαφόν στις τιμές ενέργειας, ενόσω η εδώ κυβέρνηση παρακολουθούσε την νέα κοινωνική καταστροφή. Ενόσω επέτρεπε την εφαρμογή της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, την οποία, όπως μας πληροφόρησε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου επέβαλαν οι ιδιώτες πάροχοι, μέσω της ΡΑΕ, στη ΔΕΗ. Αφού η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα άφησε τους πολίτες ανυπεράσπιστους απέναντι στους 5 παρόχους ενέργειας. Δουλειά μίας κυβέρνησης είναι η στήριξη των συμφερόντων των πολιτών και όχι των 5 παρόχων της ΔΕΗ και των 252 golden boys που διόρισε με προκλητικές αμοιβές».