Μια αισιόδοξη νότα στο σκοτεινό τοπίο που δημιουργεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία προκαλώντας ντόμινο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και «τσουνάμι» ανατιμήσεων στην ενέργεια επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός τόσο με την 24ωρη παραμονή του στη Σκωτία και την ανακίνηση της αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου στα πρότυπα της έπαυλης Dumfries House, όσο και με τη σημερινή επίσκεψή του στις 17:00 στο υπουργείο Τουρισμού για να σημάνει και επίσημα την έναρξη της φετινής ελπιδοφόρας τουριστικής περιόδου.

Άλλωστε, η φετινή μεγάλη έξοδος του Πάσχα μετά από δύο χρόνια ενδοβολής και περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας αποτελεί ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για την τουριστική σεζόν και την συνεπαγόμενη τόνωση της οικονομίας. Και δεδομένου ότι η κυβερνητική στρατηγική προβλέπει το μέρισμα της επιτυχίας από τον τουρισμό να φτάσει στην τσέπη του Έλληνα που δυσκολεύεται λόγω ακρίβειας, το στοίχημα είναι μεγάλο και για αυτό οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πράττουν τα δέοντα, ώστε να μην μείνει καμία μέρα χαμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκονται και έργα υποδομών και αναβάθμισης ξενοδοχείων, που συμβάλλουν σε μια καλύτερη και πιο ποιοτική σεζόν. «Κινούμαστε συγκρατημένα και με σοβαρότητα και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δουλειά που έχουμε κάνει όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα αποδώσει» επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι ο ρυθμός των κρατήσεων και των προκρατήσεων κινείται με ανοδική τροχιά.

Καμπάνια για τον τουρισμό

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Τουρισμού επί της λεωφόρου Αμαλίας ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι φέτος ο τουρισμός να αποτελέσει σημαντικό αντίβαρο στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Τουρισμού επιδίδεται σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου το τελευταίο διάστημα συνεχίζοντας την καμπάνια για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας και στοχεύοντας σε αγορές – στόχους, ενισχύοντας τις συμφωνίες με την Αμερική και τη Γαλλία, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας έχει προγραμματίσει ταξίδια σε Ρουμανία, Σερβία και Γερμανία. Πρωταθλητές στις προκρατήσεις είναι οι Βρετανοί, ενώ το κενό των ρώσων τουριστών αναμένεται να καλύψουν επισκέπτες από τη Ρουμανία που έχουν το πλεονέκτημα να φτάνουν στη χώρα μας οδικώς. Παράλληλα, ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργού Τουρισμού βρίσκεται και η περαιτέρω ανάδειξη στο εξωτερικό ελληνικών προορισμών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στους ταξιδιώτες, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το Dumfries House πρότυπο για το Τατόι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σκωτία με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Το Τατόι δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη. Μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικής επιχειρηματικότητας» επισήμανε ο πρωθυπουργός από τη Σκωτία όπου επισκέφθηκε ανταποκρινόμενος στην προσωπική πρόκληση που του είχε απευθύνει ο πρίγκιπας της Ουαλίας. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του πρίγκιπα Κάρολου για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου, με τον υπάρχοντα σχεδιασμό να προβλέπει υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων.