Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις καθώς ο δεύτερος φτάνοντας στην Ελλάδα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο κ. Ντομπρόβσκις και ο πρωθυπουργός είχαν στην αρχή μια συζήτηση για την ασθένεια του αντιπροέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό να «μοιράζεται» την δική του πρόσφατη εμπειρία με τον Covid19.

«Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό αλλά σας βλέπω σε καλή φόρμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ναι, αισθάνομαι καλά αλλά…», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Σας εύχομαι γρήγορα περαστικά αλλά από την δική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι δεν είναι τίποτα. Θα μπορούσα να είμαι στο γραφείο κάθε μέρα αν δεν γνώριζα ότι είμαι θετικός. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα είναι και για εσάς αλλά σκεφτείτε ότι θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε λίγες περισσότερες ημέρες στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά το πρόγραμμα που είχε υποβάλλει η χώρα μας. Όπως είπε μεταξύ άλλων τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, στις μεταρρυθμίσεις στο να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και στο πεδίο των επενδύσεων και γενικότερα της ανταγωνιστικότητας.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφερόμενος στον Μηχανισμό αυτό, τόνισε ότι με την πρώτη φάση και την εκταμίευση των 3,6 δισ. θα ξεκινήσουν μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια που θα δώσουν έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ σημείωσε την πτώση της ανεργίας κατά 4 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του τα βάρη. Όπως τόνισε απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι κοινές γιατί αλλιώς η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού, υπενθυμίζοντας ότι εμείς εδώ το έχουμε ξαναζήσει.