Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο επίκεντρο της συζήτησής βρέθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο ΕΕ – ΝΑΤΟ, ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και ενεργειακής επάρκειας, καθώς και το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων απ’ όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, και ειδικότερα της Τουρκίας. Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη της παρέμβασης της ΕΕ στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, σημειώνοντας πως η απάντηση στην ενεργειακή κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος, με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών να κάνει ειδική αναφορά στον θετικό ρόλο της χώρας μας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.