Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρώντας να καταδείξει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο εργασιακό περιβάλλον για τους πολίτες και ειδικά για τους νέους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Μαΐου και όπως δήλωσε ο ίδιος δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό της, δεδομένου ότι αυξάνεται η πληθωριστική πίεση.

Εθνικά «όπλα» στη μάχη των ανατιμήσεων

Λαϊκή αγορά

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση για το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαντά με εθνικά «όπλα» στηρίζοντας του πολίτες και ειδικά τους αδύναμους. Παράλληλα, αναμένεται άμεσα να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αποκλείει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μόνο όμως εάν αυτή αποτυπωνόταν στην τιμή για τον καταναλωτή. Κατανοεί ωστόσο ότι είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά – όπως τονίζει – οι παρεμβάσεις στήριξης είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και μετά τον Ιούνιο αλλά και του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% σε εστίαση και τουρισμό.

Σε 15 μήνες οι εκλογές

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη. Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα θα περάσει μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών από την πρώτη κάλπη στη δεύτερη, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα, εξηγώντας ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. «Κάθε μέρα τα θεμέλια μπαίνουν. Μεγάλες αλλαγές και γι’ αυτές θα κριθούμε και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το σχήμα που θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία» είπε χαρακτηριστικά.