Υπέρβαση της δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά πεντέμισι ποσοστιαίες μονάδες και επίτευξη της συρρίκνωσης του ελλείμματος στο 9,4%, προέβλεψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα παραπάνω συνιστούν την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι στιγμής – και προέβλεψε πως είναι πιθανή η «επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, το έτος 2011».

Ο κ. Σαχινίδης ανακοίνωσε, επίσης, πως «αυτές τις μέρες αρχίζουμε την έκδοση των ομολόγων που είχαμε υποσχεθεί για να αποπληρώσουμε τις προμηθεύτριες εταιρείες των νοσοκομείων, που είχαν αιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το 2009 – και υπάρχει συμφωνία με τον υπουργό Υγείας, για αποπληρωμή με μετρητά, των ποσών που συσσωρεύτηκαν από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Λοβέρδος θα τους καλέσει, θα τους ζητήσει να καταθέσουν μία έκπτωση για τα υλικά που έχουν πουλήσει στα νοσοκομεία και θα πληρωθούν με μετρητά».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ του υφυπουργού και των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Καράογλου, Σταϊκούρας), για τις ευθύνες δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Οι τελευταίοι κατηγόρησαν τον υφυπουργό για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με «λογιστικές αλχημείες», για να απαντήσει ο κ. Σαχινίδης ότι με απόφαση της Eurostat, 500 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2010, καταγράφηκαν ως έσοδα στο οικονομικό έτος 2009, μειώνοντας κατ’ ουσίαν το έλλειμμά του.