«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε εγκαίρως την εισβολή της Ρωσίας και ζήτησε την απομάκρυνση των στρατευμάτων της στην φυσική τους θέση, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη συμβολή στη διεθνή ειρήνη. Μας ανησυχεί ότι δεν ακολουθείται το διεθνές δίκαιο αλλά το δίκαιο του ισχυρού» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6.

Παράλληλα είπε πως «καλέσαμε την κυβέρνηση να συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα γέφυρα ειρήνης και συμφιλίωσης και να προασπίσουμε την ασφάλεια των 150.000 Ελλήνων ομογενών. Εμείς, συμφωνούμε απόλυτα στην αποστολή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι στρατιωτικής. Παράλληλα, πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να συμβάλλουμε, όχι μόνο για την νομισματική ένωση της Ευρώπης αλλά για την πολιτική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών – μελών της. Η ήδη από την πανδημία επιβαρημένη οικονομική κατάσταση στις χώρες θα επιδεινωθεί από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση και θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

«Οι ηγέτες μας δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους»

Έχω πολύ σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των σημερινών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και με τη δήλωση του προέδρου Πούτιν για την ετοιμότητα του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Όμως εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος γιατί φαίνεται ότι οι ηγέτες μας δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους που εξελίχθηκαν στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Δυστυχώς καμία από τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρωσία και Δύση) δεν έκαναν κάτι ώστε να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι συμφωνίες του Μινσκ του 2014. Σήμερα χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο σταθερό, όπως θα ήταν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας και που θα συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

«Επιθυμούμε την πολιτική αντιπαράθεση και την ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι ύβρεων»

Αναφερόμενος στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας είπε πως «ο στόχος μας στην πορεία προς το συνέδριο, είναι να καθορίσουμε το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη, με τη δημιουργία μιας προοδευτικής – δημοκρατικής κατάστασης, που θα προέλθει μέσα από πολιτικές συμμαχίες και θα στηρίζεται σε κοινωνικές συμμαχίες.

Κάποιες απόψεις που παρουσιάστηκαν ιδίως στα social media, με προσωπικούς κυρίως ακόμα και υβριστικούς ορισμένες φορές και όχι πολιτικούς χαρακτηρισμούς, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές μέσα στο κόμμα. Εμείς επιθυμούμε την πολιτική αντιπαράθεση αλλά μέχρι την κατάθεση των πολιτικών απόψεων και την ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι ύβρεων. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση, όχι μόνο με τις αξίες της Αριστεράς αλλά και με τον πολιτικό πολιτισμό γενικότερα…».