Για «ενορχηστρωμένη επίθεση απέναντι στην Ελλάδα» και για «παραπληροφόρηση που επιχειρείται από την τουρκική πλευρά» έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Σκάι. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις κατηγορίες κατά της Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι είναι υπεύθυνη για τον θάνατο δύο προσφύγων στη Σάμο, τόνισε ότι τρέφει «απεριόριστο σεβασμό προς του άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και όχι το αντίθετο» και σημείωσε ότι όπως αποδεικνύεται και από οπτικό υλικό με πάρα πολλά περιστατικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Αθήνα, η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους πρακτικές, αντίθετα είναι η άλλη πλευρά που επιδίδεται σε αυτές.

Ο κ . Βαρβιτσιώτης επεσήμανε επίσης ότι το τουρκικό κράτος εκμεταλλεύτηκε το θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ αυτών 5 Σομαλών, από ψύχος «10 χιλιόμετρα μέσα στα τουρκικά σύνορα και σε στρατιωτική ζώνη της Τουρκίας» για να κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα. Για το περιστατικό αυτό «για το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ευθύνεται η Ελλάδα» ενημέρωσε, όπως είπε, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σομαλίας Abdisaid Muse Ali, ο οποίος – όπως είπε – «κατάλαβε το μέγεθος της παραπληροφόρησης που επιχειρείται από την τουρκική πλευρά».

«Απέναντι σε αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση και την εκστρατεία παραπληροφόρησης, η Ελλάδα απαντά συγκροτημένα και συστηματικά», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν τηρεί την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και θα πρέπει να δεχθεί την επιστροφή εκείνων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Αντίθετα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών και δέχεται για αυτό συγχαρητήρια από μια σειρά από χώρες, οι οποίες επιπλέον απαντούν με τον κατάλληλο τρόπο απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δρόμο της διπλωματίας και των επιχειρημάτων για την ενημέρωση φίλων και συμμάχων για το επίπεδο της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει σοβαρά βήματα ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας.