Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του σχεδίου νόμου, «επειδή παραβιάζονται τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 25 και 103 του Συντάγματος» όπως ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου:

Παραβιάζει τις παρ. 1, 2, 3, 5, και 7 του άρθρου 103 του Συντάγματος, αφού επιτρέπει τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων, χωρίς διενέργεια διαγωνισμού ή κατόπιν επιλογής μετά από έλεγχο ανεξάρτητης αρχής οι οποίοι, ενόψει των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους σε θεσμοθετημένες θέσεις ευθύνης που βρίσκονται εντός της υπαλληλικής ιεραρχίας του e-ΕΦΚΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ασκεί κριτική και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που αναφέρει ότι «… φαίνεται ότι απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της πλήρωσης συλλήβδην όλων των θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ, κατ’ αναφοράν προς «την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως», στοιχείο το οποίο, κατά τα ανωτέρω, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

Παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας, αφού επιτρέπει την πρόσληψη υπαλλήλων σε μόνιμες θέσεις ευθύνης επιπέδου Δ/νσεως-Γενικής Δ/νσεως χωρίς την διενέργεια διαγωνισμού ή επιλογής, κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ. Προβλέπεται τριμελής επιτροπή για τους διορισμούς που ορίζεται και ελέγχεται από τον Υπουργό, φωτογραφικές προκηρύξεις και ελάχιστα προσόντα! Συγκεκριμένα παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 1 (αρχή ισότητας) και 5 παρ. 1 Συντ. (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας) σε συνδυασμό με τη δημοκρατική αρχή (ιδίως άρθρο 1 παρ. 2 και 3 Συντ.) και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1 Συντ)

Παραβιάζει την αρχή της ουδέτερης Δημόσιας Διοίκησης από πολιτικές και εξωθεσμικές πιέσεις, σύμφωνα προς την θεμελιώδη αρχή του Κράτους Δικαίου, που κατοχυρώνεται στην παρ.1 του άρθρου 103 του Συντάγματος).

Η παρ.7 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου θέτει ζήτημα συμφωνίας της προς το άρθρο 103 παρ. 4 Συντ. που ορίζει ότι δεν μπορεί να υποβιβασθεί ο υπάλληλος χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα 2/3 από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι θέσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων αφορούν αμιγώς δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα. Τα καθήκοντα αυτά, λόγω της άμεσης σχέσης τους με τις συνταγματικές αρχές της διοικητικής αντικειμενικότητας και αποτελεσματικότητας, πρέπει να ασκούνται αποκλειστικώς από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που έχουν επιλεγεί βάσει των αρχών του κράτους δικαίου, της ισότητας και της αξιολογήσεως των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων.

Βάσει του άρθρου 103 Συντ. και της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ, οι διοικητικές αρχές στελεχώνονται με τακτικούς υπαλλήλους, και μόνο κατ’εξαίρεση με μετακλητούς. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί εγγύηση μίας δημόσιας διοίκησης που δρα, ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών, σε ασφάλεια και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου και, συνεπώς, απαλλαγμένης κομματικών επιρροών και επεμβάσεων.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το άρθρο 9 παρ.5 του σχεδίου νόμου:

Σε απόκλιση από τον Υπαλληλικό Κώδικα, καθιστά τριμελή αντί για πενταμελή τα πειθαρχικά συμβούλια του e-ΕΦΚΑ. Η παρ. 7 ορίζει ότι το τριμελές αυτό πειθαρχικό συμβούλιο είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά την δημοσίευση του νομοσχεδίου, καθώς και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση.

Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίθετη στην βασική αρχή του ποινικού δικαίου (άρθρο 2 Π.Κ.), που μέσω του άρθρου του άρθρου 108 Υπαλληλικού Κώδικα εφαρμόζεται στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, περί απαγόρευσης αναδρομικής εφαρμογής του αυστηρότερου, μεταγενέστερου της πράξης, πειθαρχικού νόμου.

Αρχή, που έχει σαφή και αναμφισβήτητη συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος και στην επιταγή εφαρμογής του επιεικέστερου όλων των νόμων, των οποίων η ισχύς άπτεται του χρονικού διαστήματος από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της.

Πρόκειται για άνιση μεταχείρισή τους έναντι των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, κατά τρόπο που προσβάλει την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς η παρουσία αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων έχει έρεισμα το άρθρο 23 παρ.1 Σ.

Η τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας κατά τη διαμόρφωση κάθε συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, είναι συνταγματικά επιβεβλημένη. Στην περίπτωση της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ δεν δικαιολογείται καμία απόκλιση από τις βασικές αυτές αρχές!».

«Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι με το σχέδιο νόμου παραβιάζεται το Σύνταγμα και σας καλούμε να υπερψηφίσετε την ένσταση αντισυνταγματικότητας», κατέληξε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ επίσης αντιδρούν, με την Ομοσπονδία τους να πραγματοποιεί απεργία σήμερα και αύριο, Πέμπτη.