Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η θέση που διατύπωσε νωρίτερα στη Βουλή, ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι τέτοιες θέσεις δεν αποτελούν λεκτικά ολισθήματα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πολιτική στάση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τι είπε στη Βουλή ο Γιώργος Τσίπρας

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει πολύ σοβαρές συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιωτικές εταιρείες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι προχωρά στην αγορά νέων συστημάτων, ζητώντας προηγούμενη έγκρισή τους από τη Βουλή, και με αυτόν τον τον τρόπο καταστρατηγεί τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό που καταγράφει τη θεσμική αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει απόφαση του υπουργού.

Στη περίπτωση των συμβάσεων που σήμερα συζητώνται στην Ολομέλεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προκρίθηκε η νομοθέτηση γιατί δεν έγιναν τα θεσμικά βήματα που προβλέπει ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός και οι προμήθειες προχωρούν με απευθείας ανάθεση.

Για τις φρεγάτες Belhara, σημείωσε ότι είναι μίαα προμήθεια που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως αυτά τα πλοία θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το κλίμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες αλλά δεν θα πράξει το ίδιο με τις άλλες συμβάσεις, για τα Rafale, διότι η σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale είναι μία «αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό», καθώς πρώτα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, πρώτα ανακοίνωσε και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέβαλαν το αίτημα για την προμήθειά τους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι από όλες τις συμβάσεις είναι απούσα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή, συντήρηση, υποστήριξη. «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Μία χώρα, μία κυβέρνηση και μία πολιτική, η οποία είναι δεδομένη, είναι ήσυχη, είναι αυτοπεριορισμένη, τότε είναι καταδικασμένη να υποβιβάζεται διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος», είπε ο κ. Τσίπρας.