Σε επικοινωνία με την γερμανική καγκελαρία βρίσκονται οι διπλωματικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους, Όλαφ Σολτς.

Οι δυο τους θυμίζουμε ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή σε άριστο κλίμα και συνομολογήθηκε να τα πουν με την πρώτη ευκαιρία και διά ζώσης.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν πάνω-κάτω τα ζητήματα που τέθηκαν και δια τηλεφώνου, αλλά πολύ πιο αναλυτικά και με περισσότερο χρόνο.

Καταρχάς θα τεθούν επί τάπητος οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, οι οποίες αναμένεται να βάλουν τέλος στην μεταμνημονιακή εποπτεία, καθώς επίσης και η έναρξη της συζήτησης για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είχε θεσπιστεί στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια για υγιή δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το (μακρινό πλέον) 2002.

Όλαφ Σολτς

Στο «τραπέζι» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Αναλυτική συζήτηση όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες θα υπάρξει και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και γενικότερα την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον κ. Σολτς και το ζήτημα της πώλησης γερμανικών όπλων στη γειτονική χώρα, καθώς πριν από λίγο καιρό η Τουρκία αγόρασε από την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης έξι υποβρύχια που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο. Η εν λόγω προμήθεια προφανώς δεν έχει επιστροφή, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει με τον τρόπο της να επιχειρήσει να θέσει περιορισμούς σε κάποιο ενδεχόμενο περαιτέρω εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ερντογάν.