Ως «κίνηση εντυπωσιασμού» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι επεδίωξε μεν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη εκμεταλλευμένος τα έντονα προβλήματα των πολιτών από την κακοκαιρία, η σύγκριση όμως με τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019 εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η πρόταση δυσπιστίας συνιστά τελικά μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία προσφέρεται η δυνατότητα να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα που υλοποιούμε και να συνεχίσουμε έτσι το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της Κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτό να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Απέναντι σ’ αυτό το έργο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντίλογο, δεν έχει θέσεις, ούτε πρόγραμμα, ούτε εναλλακτική πρόταση», είπε ο κ. Πικραμμένος.

Όπως τόνισε, σε λίγες ώρες, αυτό που θα αποδειχτεί είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα ανώφελο παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων, μια παγίδα την οποία έστησε η αξιωματική αντιπολίτευση στον ίδιο της τον εαυτό: Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας θα δώσει πανηγυρικά νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει το έργο της και να συνεχίσει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα.

«Θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί, ακόμα μια φορά, η συντριπτική διαφορά που χωρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες. Συντριπτική διαφορά στη μέθοδο και τη νοοτροπία. Γιατί η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δείχνει στους πολίτες ότι πέρα από την σταθερή υλοποίηση του έργου της έχει και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να διορθώνει και τελικά να τραβά μπροστά χωρίς να αναλώνεται σε στείρες αντιπαραθέσεις» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε πως θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, ότι ο πρωθυπουργός επιτελεί έργο μακράς πνοής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πολιτικής προστασίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που φέρνει στο τραπέζι την επελαύνουσα κλιματική κρίση, ενεργώντας και λαμβάνοντας μέτρα και συγχρόνως προσπαθώντας να καθορίσει πολιτικές χωρίς να διαθέτει πολλές φορές την απαιτούμενη χρονική άνεση -κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο κ. Πικραμμένος, αφού επισήμανε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μελέτη, σύγχρονη προσέγγιση, ολιστική αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικά μέτρα, τόνισε ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, με τη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου έθεσε τις βάσεις για έναν εθνικό πυλώνα ασφαλείας και τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αναδιάρθρωσης των -έως σήμερα- δεδομένων στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

«Αυτή η πρωτοβουλία, στην σύντομη πορεία της, έχει αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο το οποίο μας δίνει το έναυσμα να προχωρήσουμε στα επόμενα σημαντικά βήματα. Να αναδιοργανωθεί δηλαδή η Πολιτική Προστασία και να δοθούν στον υπουργό πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες – προς Θεού, όχι συναρμοδιότητες- δεδομένου ότι θα έχει και την πλήρη πολιτική ευθύνη» προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και εξειδίκευσε: «Η Πολιτική Προστασία να έχει κεντρικά, ανά πάσα στιγμή, την πλήρη εικόνα της κατάστασης ώστε αφενός να μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά τις ενέργειες των λοιπών φορέων, κυρίως όμως, να μπορεί να παίρνει κυριαρχικά τις αποφάσεις για δράση. Είναι καιρός πλέον να προσδιοριστούν οι σχέσεις της κεντρικής εξουσίας με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε στιγμές μεγάλων κρίσεων. Διότι δεν γίνεται αυτοί να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους επιφέροντας ζημία στην αποτελεσματικότητα των κεντρικών δράσεων και επιβαρύνοντας τη γενική εικόνα».

Συμπερασματικά, τόνισε ότι απαιτείται μακρόχρονος, σταθερός σχεδιασμός, αλλαγή νοοτροπίας στις δημόσιες υπηρεσίες, ανάληψη ευθύνης από την αυτοδιοίκηση, πρόληψη στην κρίση και μεγάλες νέου τύπου επενδύσεις στις υποδομές.

«Τα γεγονότα που ζήσαμε πρόσφατα μας δείχνουν καθαρά ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Πικραμμένος.