Το περιβάλλον αλλά και οι εξελίξεις στην οικονομία σε σχέση με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δρ. Άντον Χοφράιτερ (Anton Hofreiter)πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Πρασίνων/Συμμαχίας 90, ο αντιπρόεδρος κ. Σμίτ (Schmidt) καθώς και το στέλεχος του κόμματος Φίλιπ Μπόλε (Philip Bohle) συνοδευόμενοι από τον επιτετραμμένο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Κλέμενς Σεμτνερ (Klemens Semtner).

«Το πρώτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η πορεία των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και η καταφανής αποτυχία του μνημονίου η οποία επέβαλε μια εκ νέου διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση», όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο.

Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι «είναι αποδεδειγμένο και αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των πλευρών, ότι το μνημόνιο οδήγησε την ελληνική οικονομία σε πλήρη κατάρρευση. Ένα αποτέλεσμα τελείως αντίθετο από αυτό που όφειλε να επιτύχει».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε ανοικτοί σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, ακριβώς για να λήξει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα και επιτέλους η Ελλάδα να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης».

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της ενέργειας, όπου κατέστη σαφές ότι πρώτο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως στην κατεύθυνση απεξάρτησης από το πετρέλαιο, που είναι ένα καύσιμο εισαγόμενο.

Από την συζήτηση δεν έλειψε το ζήτημα των προστατευόμενων περιοχών: «Η Ελλάδα είναι από τις μοναδικές χώρες στον κόσμο με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα. Η πολιτεία, ωστόσο, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία του τεράστιου αυτού πλούτου. Το 2015 λήγουν τα προγράμματα που στηρίζουν τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να βρει μια λύση άμεσα», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.