«Δυστυχής» για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. Όπως σημείωσε, «τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα όπως είναι τα Εξάρχεια ή όπως είναι αυτά τα συνθήματα “κάτω η δημοκρατία”, έχουν να κάνουν με όλη τη μεταπολίτευση. Δεν θα το λύσει η Αστυνομία αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις για τα επεισόδια, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Εγώ από την επόμενη ημέρα που διορίστηκα παραιτούμαι, απ’ ότι καταλαβαίνω με παραιτούνε συνέχεια. Είναι μία ρητορική που δεν έχει νόημα διότι με την ίδια έννοια θα έπρεπε όλοι αυτοί που ζητούν την παραίτηση τη δική μου να έχουν παραιτηθεί την επόμενη ημέρα που έχουν αναλάβει οι ίδιοι. Είμαι δυστυχής για αυτά που συμβαίνουν, μη νομίζετε ότι θέλω να κάνω συγκρίσεις, αλλά αν δείτε τους αριθμούς των γεγονότων, των καταστροφών, των φθορών τα προηγούμενα δύο χρόνια θα δείτε ότι αυτή η θεωρία “παραιτήσου” δεν έχει νόημα».

Αναφερόμενος στις φθορές και τα συνθήματα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως «Η Βουλή δείχνει ότι δεν υπάρχουν όρια από την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει σεβασμός. Ωραία να υπάρχει μία αντιπαράθεση μέσα στη Δημοκρατία, όχι ένοπλος αγώνας. Σεβασμός; Δηλαδή αύριο θα κόψουν το κεφάλι του Κολοκοτρώνη από το άγαλμα; Θα καταστρέψουν τις εκκλησίες; Τι θέλουν να κάνουν ακριβώς; Και ποιο το αίτημα;».

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μπαίνουμε σε μία διελκυστίνδα κάθε τι που δεν αρέσει σε έναν χώρο να γίνεται μία κατάληψη», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Κι αν αποτρέψεις την κατάληψη του Πανεπιστημίου να γίνεται στην ΑΣΟΕΕ κι αν αποτρέψεις της ΑΣΟΕΕ να γίνεται σε μία εκκλησία. Πάμε σε μία αλυσίδα τέτοιων πρακτικών που πρέπει να την καλύψει εν τω συνόλω το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα η κυβέρνηση».

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κλιμακώνεται η κατάσταση περισσότερο, σημείωσε πως «όταν σε μία μεσαίου μεγέθους κατάληψη δεν πάρεις ήπια μέτρα θα διογκωθεί και θα αναγκαστείς να πάρεις πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό όμως το ζήτημα είναι ζήτημα της κυβέρνησης. Δεν είναι ζήτημα ενός υπουργού. Ένας υπουργός θα δώσει μία εντολή να γίνει μία επιχείρηση. Τι θα έλυνε από τα Εξάρχεια; 40 χρόνια καίγονται».